Το Έργο μας

ΔΗΠΕΘΕ
Το ΔΗΠΕΘΕΦωτογραφίες ΔΗΠΕΘΕ

ΔΗΠΕΘΕ

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων

Μέσα στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους να θέτουν στόχους και να κάνουν σημαντικά βήματα πολιτισμού, όπως αυτό αποδεικνύεται μέσα από τον απολογισμό που σας παρουσιάζουμε.

Η τετραετία 2014-2018, κρίνεται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς οι δράσεις του, με αποκορύφωμα τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το καλοκαίρι του 2017, επανέφεραν το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων, μεταξύ των κορυφαίων καλλιτεχνικών θεσμών της χώρας, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας και συνεργειών με καταξιωμένους φορείς, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ και το Θέατρο Τέχνης.

Η θεατρική περίοδος οριοθετήθηκε από τη σημαντική προσπάθεια συνεργασιών του Θεάτρου μας, με δράσεις και έργα που ανέδειξαν το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, εντός και εκτός Ιωαννίνων.

Δόθηκε βαρύτητα στις συνεργασίες με τα ΔΗΠΕΘΕ του άξονα της Εγνατίας Οδού, στις νέες ποιοτικές παραγωγές μας, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στην παιδική παραγωγή μας με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών από όλη την Ήπειρο και τη Λευκάδα, σε δράσεις προαγωγής του πολιτισμού υπό την αιγίδα του θεάτρου και γενικότερα στην εξωστρεφή του παρουσία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το χειμερινό έργο «Χορεύοντας στη Λούνασα», η συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και το «Θέατρο Τέχνης» για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που έδωσε την πρεμιέρα της στην Αρχαία Δωδώνη, παρουσιάστηκε στην Αρχαία Επίδαυρο (πρώτη παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο αρχαίο αυτό θέατρο) και ολοκλήρωσε την περιοδεία της στο Ηρώδειο αφού παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας. Η πρεμιέρα της «Μήδειας» εγκαινίασε το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που θα αποτελέσει στο εγγύς μέλλον, έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και έναν πυλώνα ανάπτυξης του πολιτισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και τα πρότυπα του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Η παράσταση «Μήδεια», το πιο σημαντικό εγχείρημα μας, για τις τελευταίες χρονιίες, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς 17.641 συνολικά θεατές, παρακολούθησαν στις 4 παραστάσεις που ανέβηκαν (2 στην Αρχαία Δωδώνη και 2 στην Αρχαία Επίδαυρο).

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια του ΔΗΠΕΘΕ σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οι Συναντήσεις των Ερασιτεχνικών και Μαθητικών Θιάσων, η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, αλλά και άλλες δράσεις με επίκεντρο τους μαθητές, τους νέους και νέες της πόλης μας, με απώτερο στόχο, να έρθουν κοντά στο ΔΗΠΕΘΕ, γνωρίζοντας την πραγματική ποιότητα του καλλιτεχνικού χώρου της πόλης.

Πιο αναλυτικά, το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξένησε παραστάσεις στο Καμπέρειο Θέατρο, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν και οι συμπαραγωγές με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» που εκτός από την πόλη μας, παρουσιάστηκε σε πολλές ακόμη πόλεις ανά την Ελλάδα και το «Χορεύοντας στη Λούνασα» που σε 25 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσε περίπου 2.000 θεατές.

Το Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη 2017», ο «Μήνας Ερασιτεχνικής Θεατρικής Δημιουργίας» και η «ΙΣΤ’ Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων Ηπείρου», συγκέντρωσαν και φέτος πλήθος θεατών, κάθε ηλικίας με όλες τις παραστάσεις να αποσπούν θερμό χειροκρότημα.

Αγαστή και ουσιαστική ήταν και η συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ, για την εκμάθηση θεατρικών θεμάτων στα μέλη του, με το Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων, με τα «Παιδικά Χωριά SOS» και φυσικά με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς, μέσω του προγράμματος «Θέατρο στο Μουσείο». Επίσης συμμετείχαμε με δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην «Εβδομάδα Λίμνης» και είχαμε μια ξεχωριστή συνεργασία με το Ψηφιακό Πλανητάριο.

Οι παραστάσεις της Νεανικής Σκηνής με το έργο «Ο Σέρλοκ Χόλμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι», έφεραν στο θέατρο «Καμπέρειο», 8.833 θεατές, ενώ η συμπαραγωγή μας με τα ΔΗΠΕΘΕ του Δικτύου της Εγνατίας Οδού «Φτάσε όπου δεν μπορείς», ταξίδεψε σε δεκάδες πόλεις και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων, αλλά και στις Φυλακές Σταυρακίου και σε ΚΑΠΗ της πόλης.

Σημαντική στιγμή για το ΔΗΠΕΘΕΙ, αποτέλεσε και η περιοδεία της Κεντρικής Σκηνής, η οποία παρουσίασε σε χωριά σε όλη την Ήπειρο, αλλά και στο Δήμο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, το έργο «Οι Έλληνες» με τους θεατές που το παρακολούθησαν να αγγίζουν τους 4.000.

Ξεχωριστές ήταν, επίσης, οι εκδηλώσεις με τον τίτλο «Λογοτεχνικές Γέφυρες», εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και την ποίηση, όπως και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα για τα Χριστούγεννα, Χάρη σε αυτές τις δράσεις και το έργο που προσφέραμε κατά τις τελευταίες περιόδους λειτουργίας του Θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει πλέον τις δυνατότητες να ανοίξει τα φτερά του και να αφήσει τη δική του σφραγίδα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της χώρας, με μεγάλες φεστιβαλικές παραγωγές.

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας