Το Έργο μας

Κληροδοτήματα
Το ΈργοΦωτογραφίες Έργου

κληροδοτηματα

Μια παρακαταθήκη αξίας από τους Γιαννιώτες του χθες, για τους Γιαννιώτες του σήμερα και του αύριο

H Δημοτική Αρχή σχεδίασε και πέτυχε:

  • Τη διασφάλιση της περιουσίας των κληροδοτημάτων, ακίνητης και κινητής, αξιοποίηση των ακινήτων στα πλαίσια της εκπλήρωσης των διαθηκών
  • Την είσπραξη οφειλομένων ενοικίων
  • Την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των ακινήτων
  • Την ανάληψη μελετών ανακαίνισης και συντήρησης των διατηρητέων κτηρίων των Κληροδοτημάτων
  • Τη δημιουργία υποβάθρου για την ίδρυση δικτύου Μουσείων των Κληροδοτημάτων Ισμήνης Τζαβέλλα και Φερενίκης Καλούδη (στα πλαίσια των διαθηκών τους)

Για πρώτη φορά συντάχτηκαν ισολογισμοί των κληροδοτημάτων για το έτος 2015.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διακοπής των ΑΦΜ του κάθε κληροδοτήματος και ενσωματώθηκαν στο ΑΦΜ του Δήμου. Δημιουργήθηκαν νέοι λογαριασμοί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με το ΑΦΜ του Δήμου. Για πρώτη φορά εγγράφηκε το σύνολο εσόδων και εξόδων του κάθε κληροδοτήματος στον Προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών. Έχουμε εγγράψει χωρίς καμία επιβάρυνση τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων στην υπηρεσία e-banκing της Ε.Τ.Ε για την πληρέστερη και δωρεάν παρακολούθηση των κινήσεων των λογαριασμών κάθε κληροδοτήματος.

-Πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο του συνόλου των ακινήτων των κληροδοτημάτων και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες κατά περίπτωση
-Δρομολογήθηκε η διεκδίκηση των οφειλομένων μισθωμάτων από τους ενοικιαστές των κληροδοτημάτων
-Έγιναν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράττονται κανονικά.
-Με συστηματικό έλεγχο και αυτοψίες παρακολουθούνται όλα τα ακίνητα σε Ιωάννινα, Αθήνα , Κέρκυρα και Λάρισα
-Δρομολογήθηκαν όλες οι κατά περίπτωση ενέργειες για ζητήματα καταπατήσεων
-Πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο του συνόλου των ακινήτων των κληροδοτημάτων και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες κατά περίπτωση
-Δρομολογήθηκε η διεκδίκηση των οφειλομένων μισθωμάτων από τους ενοικιαστές των κληροδοτημάτων
-Έγιναν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράττονται κανονικά
-Με συστηματικό έλεγχο και αυτοψίες παρακολουθούνται όλα τα ακίνητα σε Ιωάννινα, Αθήνα , Κέρκυρα και Λάρισα
-Δρομολογήθηκαν όλες οι κατά περίπτωση ενέργειες για ζητήματα καταπατήσεων

Στα πλαίσια της αξιοποίησης των κενών γραφείων του Κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου στην Αθήνα κι επί των οδών Αγίου Κωνσταντίνου 2 και Πλατεία Ομονοίας 10, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τεχνική εταιρεία. Ακολούθησε καθαρισμός των γραφείων και αποκομιδή των άχρηστων αντικειμένων που υπήρχαν στα γραφεία για δεκαετίες!

Πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων των λογαριασμών ρεύματος και ύδρευσης του κληροδοτήματος κι εμπλοκή των στοιχείων του Δήμου με αυτών του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες.
Ανοίχτηκε το Χρηματοκιβώτιο της διαθέτιδος Φερενίκης Καλούδη, ένα μυστήριο 23 χρόνων. Τα αντικείμενα φυλάσσονται σε θυρίδα. Δρομολογούνται ενέργειες για την αξιοποίηση των Τιμαλφών του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος και των Κληροδοτημάτων Τζαβέλλα και Καλούδη.

Τοπογραφήθηκαν τα περισσότερα οικόπεδα-αγροτεμάχια σε σύστημα ΕΓΣΑ ’87 και έγινε αποτύπωση κτηρίων τεσσάρων κληροδοτημάτων. Υπολείπεται αποτύπωση κτηρίων σε δύο περιπτώσεις και διερεύνηση πολεοδομικών στοιχείων καθώς δε βρέθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία σε επίπεδο αρχείου.

Δρομολογήθηκε η σύνδεση ακινήτων με το αποχετευτικό ( όσων δεν είχαν συνδεθεί) και η οικονομική διευθέτηση οφειλών απέναντι στη ΔΕΥΑΙ.
Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε επίπεδο αρχείου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, την Πολεοδομία , την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς και το Δασαρχείο (περίπτωση παλαιών μελετών Πάρκου Πυρσινέλλα). Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ( έρευνα κτηματολόγιο ,ΚΑΕΚ φύλλο και απόσπασμα ακινήτων, υποθηκοφυλακείο, πολεοδομία, τεχνική υπηρεσία, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων , έλεγχος και διασταύρωση υδρομέτρων και μετρητών ΔΕΗ) σε επίπεδο αρχείου για την καταχώριση των ακινήτων των κληροδοτημάτων στο Ε9, τα οποία έχουν ήδη διαβιβαστεί στην οικονομική υπηρεσία.

Έχει συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό ούτως ώστε να μπορεί να συσταθεί πλήρης φάκελος του κάθε ακινήτου. Τακτοποιήθηκαν χρονίζοντα ζητήματα και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους. Ασκήθηκαν αντιρρήσεις για τους Δασικούς χάρτες τόσο στην περίπτωση του Πάρκου Πυρσινέλλα όσο και στα ακίνητα του Κληροδοτήματος Φιλίππου Γιώτη.
Τακτοποιήθηκαν μακροχρόνιες οφειλές των ακινήτων της Αθήνας στη ΔΕΗ .

Χορηγήθηκαν 27 υποτροφίες ύψους 167.000€ από το Κληροδότημα Ελευθερίας Μπάρκα ενώ ξεκινά η διαδικασία για άλλες 6 ύψους 72.000€. Αυξήσαμε τις υποτροφίες από 2 σε 4 το 2014, και μετέπειτα σε 5 και πλέον 6 ανά έτος
Διατέθηκαν 268.568,00€ ευρώ για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, Γηροκομείο, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα) το 2017 ενώ το 2018 αυξήθηκαν σε 365.875,87€.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες όσον αφορά την κατάθεση αιτήσεων στο Εφετείο για αλλαγή σκοπού, αλλαγή όρων και ερμηνεία των διαθηκών ανάλογα με την περίπτωση. Έγιναν εργασίες συντήρησης, υδροβολής , αμμοβολής για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια στους τάφους των Ευεργετών που βρίσκονται στο Νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Τελέστηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2018 το μνημόσυνο υπέρ των Ευεργετών του Δήμου .
Ευνόητο είναι ότι επιτελέστηκε το έργο που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια (προϋπολογισμοί, απολογισμοί, τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για κάθε κληροδότημα και συμφωνία αυτών με τους τραπεζικούς λογαριασμούς , έκδοση γραμματίων είσπραξης , χρηματικών ενταλμάτων , πιστώσεις λογαριασμών, άκδοση επιταγών κ.λ.π.)

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

Συνολικά 26 αγροτεμάχια μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα του Πάρκου Πυρσινέλλα. Σύνολο 134 ιδιοκτησίες (οικόπεδα, οριζόντιες, γραφεία κλπ)

Σκοποί Κληροδημάτων

Κοινωνική μέριμνα – Παιδαγωγικό έργο – Λύσεις κτιριακές δομών παιδικών σταθμών
Κληροδότημα Γιωργίου Μουλαϊμίδη , Κληροδότημα Ευθαλίας Σουρλά , Δωρεά (Επιχορήγηση παιδικών σταθμών) Περσεφόνης Κοτρώτσιου, Ελένης Κανδηλά, Δημήτριου Κωστόπουλου (Κτιριακές λύσεις παιδικών σταθμών, σε λειτουργία το Κοτρότσιου)

Πρόνοια – Οίκος ευγηρίας –  Νοσοκομείο Χατζηκώστα
Κληροδότημα Ελένης Ζωγράφου (Επιχορήγηση Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και Γ. Νοσοκομείου Χατζηκώστα), Κληρομότημα Μουλαϊμίδη (Επιχορήγηση Γηροκομείο Ιωαννίνων), Αγλαίας Χαραλάμπους (Προικοδότηση άπορων κορασίδων), Αλεξάνδρας Ελένης Γκάστη (Προικοδότηση άπορων κορασίδων), Δωρελα Μερόπης Κοτροτσίου (Προσφορά οικοπέδου για ανέγερση του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας)

Πολιτισμός – Σκοποί του Πνευματικού Κέντρου
Κληροδότημα Βασιλείου Πυρσινέλλα – Ελένης Γεροντικού

Πολιτισμός – Δημιουργία Μουσείων
Κληροδότημα Φερενίκης Καλούδη, Κληροδότημα Ισμήνης Τζαβέλλα, Κληροδότημα Δημήτριου Κωσταδήμα

Παιδεία
Κληροδότημα Ελευθερίας Μπάρκα, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Αλεξάνδρας Ελένη – Γκάστη (Χορήγηση υποτροφιών- Φοιτητική μέριμνα)

Σχολικές περιουσίες
Δημήτριου Κοτρώτσιου, Φίλιππου Γιώτη , Ιωάννη Σαντά. Δεν έχουν έσοδα ακόμη

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας