Το Έργο μας

Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας
Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας

κοινωνικες πραξεις

Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έπλασε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, την τελευταία τετραετία καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενούς μας. Ήταν υπόσχεση και ηθική μας υποχρέωση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Και το πετύχαμε.

Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας στεγάζεται σε ένα κτίριο σύγχρονο, ένα κτίριο κατάλληλα διαμορφωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ηλικιωμένων. Ανεγέρθηκε με χρήματα του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την εξυπηρέτηση, την περίθαλψη και τη φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων. Είναι μια δομή που δίνει έμφαση στην ευημερία και τον σεβασμό της προσωπικότητας, στην ιδιωτικότητα, στην ασφάλεια, στην ανεξαρτησία και στην αξιοπρέπεια του κάθε φιλοξενούμενου, καθώς και στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Το πλαίσιο λειτουργίας του βασίζεται στη συνέργεια Δήμου Ιωαννιτών και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, μέσω προγραμματικής σύμβασης. Χρηματοδοτείται δε από τον Δήμο Ιωαννιτών και το Ζωγράφειο κληροδότημα.

Μέχρι το 2015 ο Οίκος Ευγηρίας φιλοξενούσε περίπου 30 ανθρώπους. Το 2016 με απόφαση του Δ.Σ. ξεκίνησε η λειτουργία μιας νέας πτέρυγας. Σήμερα, ο Οίκος Ευγηρίας φιλοξενεί 44.

Παράλληλα, η δομή αυτή έχει αποτελέσει το πεδίο δράσης περαιτέρω κοινωνικής πολιτικής.Το 2016 ο ‘Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας’ έγινε κέντρο συλλογής και διανομής βοήθειας για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολίτες.

Από το 2016 λειτουργεί ως κέντρο διανομής-αποθήκευσης για την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD) στον Δήμο Ιωαννιτών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο, εκτός των άλλων, ολοκλήρωσε κρίσιμες εργασίες για την κτιριακή υποδομή.

 

Εργασίες όπως:

  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση του οικοδομήματος, με την προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών αντλιών στο υπόγειο τμήμα του.
  • Η αποκατάσταση βλαβών κι ελλείψεων του εγκατεστημένου συστήματος πυρανίχνευσης του κτιρίου και η διασφάλιση της απόλυτης λειτουργικότητάς του.
  • Η ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής και λειτουργίας της κουζίνας.
  • Η προμήθεια και λειτουργία ηλιακών συλλεκτών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Η προληπτική συντήρηση του εγκατεστημένου υποσταθμού, του μετασχηματιστή, του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης.
  • Η διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία παρεκκλησίου αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει, επίσης, ένα μικρό εκκλησάκι η ανέγερση του οποίου έγινε με δωρεά συμπολίτη.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επικοινωνίας των φιλοξενούμενων με τους δικούς τους ανθρώπους, αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα skype.

Στο πεδίο των δράσεων, αναπτύξαμε ένα δίκτυο συνεργασίας με φορείς, όπως με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τους φορείς της προσχολικής αγωγής, με δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της πόλης, με συλλόγους, με ενορίες και εθελοντές. Τον Νοέμβριο του 2017, διοργανώσαμε ημερίδα στον πολιτιστικό χώρο των παλαιών σφαγείων με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ, η πρόκληση του 21ου αιώνα», ένα θέμα κρίσιμο και επίκαιρο.

Με την ανανέωση της λαϊκής εντολής, η διοίκηση του Ζωγραφείου Οίκου Ευγηρίας δεσμεύεται να συνεχίσει απρόσκοπτα το αγαστό της έργο, αποβλέποντας στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών που φιλοξενούνται στη δομή.

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας