Το Έργο μας

Οικονομικός Απολογισμός 2015 - 2019
Ο Απολογισμός

οικονομια

Οικονομικός Απολογισμός

Το 2014, όταν η νυν Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είχαμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 5ετίας για το Δήμο. Ένα σχέδιο με όραμα και στόχους για το πώς θέλουμε την πόλη μας, βασισμένο όμως πάνω σε μια θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που πρέσβευε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του.

Ο Δήμος μας έχει ζήσει τραγικές στιγμές από την οικονομική κακοδιαχείριση και την ανευθυνότητα του παρελθόντος. Η προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2011, έπρεπε να συνεχιστεί και είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσαμε με πολύ προσεκτικά βήματα για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και μόνο αφού θα είχαμε διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Αυτή ήταν μια επιλογή ευθύνης απέναντι στους Γιαννιώτες την οποία τηρήσαμε απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας. Οι πολίτες των Ιωαννίνων μας εμπιστεύτηκαν, και μας έδωσαν την εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας.

Το 2014, παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε βουλιάξει σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας και άλλα απρόβλεπτα αναρίθμητα εμπόδια που έθεσε η κεντρική εξουσία, αλλά και τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Παρόλα αυτά, την τετραετία 2015-2019, ποτέ δεν παρεκκλίναμε από τις αρχές μας, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν μετριάσαμε τις φιλοδοξίες μας, δεν αναζητήσαμε άλλοθι ώστε να μην εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Βάλαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική αυτάρκεια και υγεία του Δήμου.

Βασικός πυλώνας αυτού του στόχου ήταν η κατάρτιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προϋπολογισμών, όπου το σύνολο των έργων και δράσεων του Δήμου θα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δανειοδότησης, φορτωμένοι με δυσθεώρητα χρέη, και με μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις καταφέραμε να είμαστε σήμερα ένας Δήμος πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας σε θέματα διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και επιστροφής έργου στην κοινωνία (kefim.gr). Την τελευταία τετραετία κάναμε πολλά και, κυρίως, βάλαμε τις βάσεις ώστε στο τέλος αυτής της θητείας να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών που σχεδιάσαμε.

 • Παραλάβαμε δυσθεώρητους συντελεστές δημοτικών τελών και τους παραδίδουμε μειωμένους κατά 30% τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε στοχευμένες περιοχές που είχαν αδικηθεί.
 • Θεσμοθετήσαμε μια σημαντική ελάφρυνση σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι, με την θέσπιση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού τιμολογίου και απαλλαγές δημοτικών τελών που φτάνουν έως και το 80%.
 • Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα έργων που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης λόγω έλλειψης πόρων. Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας.
 • Παραλάβαμε Νομικά Πρόσωπα με ελλιπή χρηματοδότηση. Μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΟΚΠΑΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, τον Ζωγράφειο Οίκο ευγηρίας. Το 2019, το σύνολο των Νομικών Προσώπων θα εισπράξουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ, 20% δηλαδή περισσότερα από το 2015. Συνολικά, την τετραετία 2015 – 2018 επιχορηγήσαμε τα Νομικά Πρόσωπα με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους.
 • Παραλάβαμε 27 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τράπεζες και ΙΚΑ. Το 2019 θα παραδώσουμε έναν Δήμο με οφειλές κάτω από 16 εκατομμύρια ευρώ.
 • Παραλάβαμε 49 εκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών και παραδίδουμε έναν Δήμο με 43 εκατομμύρια ανείσπρακτα, αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έγινε στον τομέα προσέγγισης των οφειλετών. Την τετραετία 2015 – 2018 καταφέραμε να εισπράξουμε περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών.
 • Παραλάβαμε μια πόλη όπου δεν είχε εκπονηθεί ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος. Επενδύσαμε ήδη πάνω από 500.000 ευρώ για να αναδείξουμε, με στοχευμένες ενέργειες τα Γιάννενα, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης.
 • Καταγράψαμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των κληροδοτημάτων. Δημιουργήσαμε αναλυτικούς φακέλους για περισσότερα από 1200 ακίνητα του Δήμου τα οποία για 1η φορά έχουν δηλωθεί στο Ε9 για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση τους.
 • Αποπληρώσαμε παλιές οφειλές άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για ΙΚΑ ΑΔΕΙ, φόρο εισοδήματος, δάνεια, ρυμοτομίες και τόκους υπερημερίας.
  Κρατήσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο την εισπραξιμότητα στα ίδια έσοδα του Δήμου. Εισπράξαμε 18,5 εκατομμύρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη, φόρους, εισφορές, προσκυρώσεις, και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών.
 • Το ποσοστό των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων επί των βεβαιωθέντων ξεπέρασε το 98%, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων οφειλών.
 • Πετύχαμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας του Δήμου. Το ποσοστό των εσόδων που προήλθε από κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκε στο 52% το 2018, από 61% το 2015 , 58,5% το 2016 και 56% το 2017.
 • Ολοκληρώσαμε την καταγραφή της φορολογητέας ύλης που αφορά το σύνολο των 92.000 ρολογιών ηλεκτρικού ρεύματος, τις άδειες των καταστημάτων, τους κοινόχρηστους χώρους, τα μισθωμένα ακίνητα του Δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν να περιορίσουμε σημαντικά τα διαφυγόντα έσοδα μας.
 • Πετύχαμε ένα σημαντικό ταμιακό πλεόνασμα άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά την τετραετία 2015-2018. Το σύνολο του ποσού αυτού κατανεμήθηκε σε σημαντικές δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας.
 • Προχωρήσαμε στην επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ τη διετία 2018 – 2019 με 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας σημαντικά μειωμένο κόμιστρο για τους κατοίκους των τοπικών μας κοινοτήτων, ελαφρύνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης τους.
 • Επιχορηγήσαμε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης με 240.000 ευρώ της διετία 2018 – 2019.
 • Δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε με εξασφαλισμένους ίδιους πόρους 1 εκατομμυρίου ευρώ τη μελέτη για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου, κλείνοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών και εκπληρώνοντας μια αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου που λίμναζε για χρόνια προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών
 • Διαθέσαμε πάνω από 450.000 ευρώ για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
 • Χρηματοδοτήσαμε με 200.000 ευρώ σημαντικές μελέτες για την ωρίμανση των έργων του νέου ΕΣΠΑ.
 • Επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και τη μηχανοργάνωση του Δήμου με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε Ανατολή , Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Πέραμα και την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.
 • Ενισχύσαμε τις αθλητικές υποδομές με πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε νέα γήπεδα και χώρους μαζικού αθλητισμού σε όλο τον Δήμο.
 • Πετύχαμε μια σημαντική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου. Το 2018 έκλεισε με ένα σύνολο καταθέσεων που ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ. Πόροι που είναι κατανεμημένοι στο σύνολο τους, σε σημαντικά έργα και δράσεις για τον τόπο και εξασφαλίζουν ένα σημαντικό απόθεμα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας