Το Έργο μας

Κοινωνικές Πράξεις (ΟΚΠΑΠΑ)
Οι δράσεις μαςΦωτογραφίες

ΟΚΠΑΠΑ

Κοινωνική πολιτική στην πράξη

Στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας αλλά και οι πολίτες θεωρούμε ότι είναι καθήκον του Δήμου και του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. να μπορούμε να λειτουργούμε και να συντηρούμε τις οργανωτικές δομές που διεκπεραιώνουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες κοινωνικής προστασίας και που επιτρέπουν την άσκηση μιας συντονισμένης και προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής.
Με την αντίληψη αυτή σχεδιάσαμε την Κοινωνική Πολιτική του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. από το 2014 έως σήμερα. Οι στόχοι μας είναι να βελτιώνουμε τις υπάρχουσες δομές και να δημιουργούμε νέες που θα αποτελούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή για τους συμπολίτες που πλήττονται από την κρίση και βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και να είναι καλύτερα συντονισμένες οι δράσεις μας, ομαδοποιήσαμε τις δομές του σε τέσσερις άξονες:

 • Προστασία της οικογένειας και του παιδιού
 • Προστασία των ηλικιωμένων
 • Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
 • Προστασία της υγείας και πρόληψη

Το διάστημα της θητείας μας, όλες οι δομές μας λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δομών, εξασφαλίσαμε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας:

 • 124 Ανανεούμενες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΕΣΠΑ)
 • 123 Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (11μηνες – 8μηνες – 2μηνες)
 • 268 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας

Πιο ειδικά σε κάθε έναν από τους άξονες των δομών του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. οι δραστηριότητες και το έργο μας ήταν τα εξής:

1. Παιδικοί Σταθμοί
Στο Δήμο μας λειτουργούν 9 Παιδικοί Σταθμοί και 13 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (σύνολο 22). Σήμερα μαζί με τα παιδιά του ΕΣΠΑ στους σταθμούς μας φιλοξενούνται περίπου 1.400 παιδιά.

Α. ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Εγγράφηκαν στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας όλα τα παιδιά των οικογενειών με εργαζόμενους και τους δύο γονείς, τα παιδιά των μονογονεικών οικογενειών και των οικογενειών με άτομα ΑμεΑ.

Β. ΕΣΠΑ: Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι ενταγμένοι όλοι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου. Τη χρονιά 2014-2015 είχαν ενταχθεί με το ΕΣΠΑ 583 παιδιά, τη χρονιά 2015 – 2016 εντάχθηκαν 560 παιδιά, τη χρονιά 2016-2017 625 παιδιά, 2017- 2018 688 παιδιά, και 2018 – 2019, 511 παιδιά.

Γ. ΤΡΟΦΕΙΑ: Από την σχολική περίοδο 2011 – 2012, εφαρμόζουμε τα κλιμακωτά τροφεία, λαμβάνοντας υπ’ όψη το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Τα τροφεία που έχουμε διαμορφώσει μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα και είναι σταθερά από το 2011.

Δ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Στόχος μας είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή διατροφή, ασχέτως του κόστους. Για το σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με ειδικό επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και το μενού είναι πλήρες, υγιεινό, ποικίλο αλλά και ενιαίο σε όλους τους σταθμούς.

Ε. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Αντιμετωπίζουμε τα κτιριακά προβλήματα που προέκυψαν σε αρκετούς σταθμούς, ανακαινίσαμε και ανακατασκευάσαμε μερικούς από τους σταθμούς μας (Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός, Α’ Παιδικός Σταθμός, 5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός , 4ος Βρεφονηπιακός Σταθμός) και ευπρεπίσαμε όλους τους Σταθμούς. Έγινε πλήρης ανακατασκευή του 7ου Παιδικού Σταθμού (Άλσος). Μετατρέψαμε σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τον 1ο Παιδικό Σταθμό, τον 5ο Παιδικό Σταθμό (Βοτανικός), και τον Παιδικό Σταθμό της Κατσικάς. Υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα «Προώθησης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων νηπίων με στόχο την αλληλεπίδραση παιδιών μεταναστών και γηγενών» και εξυπηρετήθηκαν 63 παιδιά.

Τέλος έγινε προσπάθεια να ιδρύσουμε δύο νέους Παιδικούς Σταθμούς στην Ανατολή και στα Μέλανδρα – Νέα Ζωή αλλά δεν ευοδώθηκαν διότι δεν βρέθηκαν κατάλληλα κτήρια για τη στέγασή τους.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν πολλές επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, του οποίου ο Δήμος μας είναι μέλος.

2. Προστασία των ηλικιωμένων
Οι δομές που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της Τρίτης ηλικίας, είναι τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Α. Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)
Στον Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν σήμερα 12 Κ.Α.Π.Η, υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών. Απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.400 μέλη. Σύντομα λειτουργεί και νέο Κ.Α.Π.Η. στην περιοχή Καρδαμιτσίων.
Οι υπηρεσίες των κέντρων απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας έχουμε αναπτύξει όλες εκείνες τις δραστηριότητες και δράσεις που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μελών. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν άψογα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Β. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η)
Τα Κ.Η.Φ.Η. είναι σύγχρονες ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Στο Δήμο μας λειτουργεί ένα ΚΗΦΗ στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά 35 άτομα. Στόχος μας είναι η δημιουργία και δύο ακόμη Κ.Η.Φ.Η., ένα στην περιοχή της Καλούτσιανης και ένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, αλλά δυστυχώς στο νέο πρόγραμμα 2014 – 2020 δεν μπορούμε να εντάξουμε Κ.Η.Φ.Η.

Γ. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχει αποδείξει με την πολυετή λειτουργία του τη βαρύτητα, τη σημασία και το πόσο απαραίτητο είναι στους ηλικιωμένους για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και για την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.
Οι Δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη την στήριξή τους από το πρόγραμμα. Το προσωπικό που υπηρετεί στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 19 εργαζόμενους. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει μια νέα εξειδικευμένη δομή του προγράμματος που θα αφορά την στήριξη των ΑμΕΑ.

3. Προστασία Ευπαθών Ομάδων πληθυσμού
Στον τομέα αυτό όλες οι δομές λειτουργούν κανονικά χωρίς προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

 • Το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2450 οικογένειες συμπολιτών.
 • Ολοκληρώθηκαν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι υπόλοιπων 150 και έχουν δοθεί για καλλιέργεια 250 κηπάρια. Οι ωφελούμενοι σήμερα ανέρχονται περίπου στις 200 οικογένειες.
 • Το Δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων λειτουργεί από το 2014 και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 51 άστεγοι συμπολίτες μας, αυτή τη στιγμή 13.
 • Το Γραφείο Διαμεσολάβησης έχει εξυπηρετήσει περίπου 4.000 συμπολίτες μας .
 • Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια λειτούργησαν Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηπείρου καθώς και το Σύλλογο Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ιωαννίνων.
 • Συμμετείχαμε στην υλοποίηση του προγράμματος Τ.Ε.Β.Α.. και διανείμαμε την επισιτιστική βοήθεια και τα άλλα είδη που διατέθηκαν σε χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας. Το 2015 ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. υλοποίησε τη διανομή Τροφίμων Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 8.152 συμπολίτες μας.
 • Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους είναι ο πρώτος Ξενώνας που λειτούργησε στη χώρα. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών και των παιδιών τους και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 46 γυναίκες και 60 παιδιά.
 • Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από το 2017. Είναι μια νέα δομή, ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Κοινωνικές Υπηρεσίες που υλοποιούνται και λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου μας. Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 4.000 συμπολίτες μας.
 • Το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμΕΑ), είναι μιά νέα δομή που ξεκινάει άμεσα τη λειτουργία της. Έχει εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, έχει εγκριθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και απομένει η πρόσληψη του προσωπικού για να λειτουργήσει.

 

4. Προστασία Υγείας και Πρόληψη

 • Τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης καλύπτουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και περίθαλψης των συμπολιτών που προσέφυγαν σε αυτά Το διάστημα λειτουργίας τους έχουν εξυπηρετήσει περισσότερες από 1500 οικογένειες συμπολιτών μας.
 • Το Δημοτικό Οδοντιατρείο άρχισε να λειτουργεί και προσφέρει Οδοντιατρικές υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Δήμου μας από τον Μάιο του 2017 Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 100 συμπολίτες μας.
 • Στον τομέα της πρόληψης δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας ( ΚΕΠ Υγείας), λειτουργεί από το 2015 και είναι μια ξεχωριστή δομή η οποία έχει στόχο την πρόληψη της υγείας. Στο διάστημα αυτό, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με Μ.Κ.Ο. πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για πολλές παθήσεις πολλών ειδικοτήτων σε περισσότερους από 3000 συμπολίτες μας.

Δείτε εδώ τα απολογιστικά στοιχεία Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του Δήμου Ιωαννιτών

 

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας