Δημιουργούμε μέλλον στηρίζοντας την κοινωνία στην πράξη

20/09/23 | Γραφείο Τύπου

Τον προγραμματικό άξονα που αφορά στην κοινωνική στήριξη παρουσίασε σήμερα η “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Γκόνη, μέλος της ΑμεΑ κοινότητας των Ιωαννίνων, να αναπτύσσει τις βασικές δεσμεύσεις της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.
“Τόσο τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όσο και στα πιο πρόσφατα της υγειονομικής, αλλά ακόμα και σήμερα με την ενεργειακή κρίση να είναι στο επίκεντρο, ο ρόλος των δομών ενός κράτους για τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου ήταν και παραμένει ιδιαιτέρα σημαντικός.
Η παράταξή μας ήταν αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε το πλαίσιο για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από τις δομές της και κυρίως τον ΟΚΠΑΠΑ.
Ως μια παράταξη με βαθιά ενσυναίσθηση και στόχο να στηρίξουμε τους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη, δημιουργούμε μέλλον, για την κοινωνία.
Με ένα σχέδιο δράσης που στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες”, είπε ο κ. Γκόνης παρουσιάζοντας τους:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

◦ Ενίσχυση των δημοκρατικών και των συμμετοχικών διαδικασιών με συγκρότηση συμβουλίου εφήβων και νεολαίας
◦ Εγκατάσταση έξυπνου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά με Wi-Fi, power banks).
◦ Διοργάνωση δράσεων πολιτισμικού, καλλιτεχνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα
◦ Στενή συνεργασία με ΣΧΕΔΙΑ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Πανεπιστήμιο, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
◦Δημιουργία ζωτικών χώρων για τους νέους στις γειτονιές της πόλης.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΙΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

◦ Καταγραφή στεγαστικών αναγκών στο Δήμο και διερεύνηση βιώσιμων μοντέλων για εξασφάλιση κοινωνικής προσιτής κατοικίας.
◦ Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού.
◦ Διεκδίκηση από το κράτος όλων των εγκαταλελειμμένων «ορφανών» αστικών ακινήτων, για αξιοποίηση και άσκηση στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
◦ Προστασία της Οικογένειας και του Παιδιού, με ίδρυση και λειτουργία: νέων παιδικών σταθμών και παιδικών σταθμών συμπερίληψης και συνύπαρξης παιδιών με αναπηρία, νέων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Σχολής Γονέων, παιδικών κατασκηνώσεων. ◦ Αξιοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων για την προώθηση της απασχόλησης καθώς και την απασχόληση ανέργων με υψηλά προσόντα.
◦ Ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης
◦ Δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων στην πόλη και τα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα.
◦ Προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού ηλικιωμένων, γυναικών και ευπαθών ομάδων
◦ Δίκτυο διαδρομών ασφαλούς μετακίνησης εφήβων και γυναικών κατά τις βραδινές ώρες.
◦ Στήριξη με παιδαγωγούς της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στις παιδικές χαρές και τα πάρκα αναψυχής του Δήμου.
◦ Δημιουργία Τράπεζας αίματος, αιμοπεταλίων και οργάνων.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
◦ Ενίσχυση δράσεων Μαζικού Αθλητισμού.
◦ Δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων φυσικής δραστηριότητας.
◦ Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων από τη δική μας Δημοτική Αρχή σύγχρονων αθλητικών κέντρων στα Καρδαμίτσια, τα Σεισμόπληκτα και το Νεοχωρόπουλο.
◦ Ισόρροπη ανάπτυξη αθλημάτων και αποκέντρωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε Δημοτικές Ενότητες,
◦ Βελτίωση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και στήριξη του ναυταθλητισμού.
◦ Κατασκευή πάρκων Καλλισθενικής Αγωγής

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Στήριξη των κοινωνικών δομών που δημιουργήσαμε και λειτουργούν στον Δήμο: κατάστημα αλληλεγγύης, Δημοτικά ιατρεία και φαρμακείο, ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, υπνωτήριο αστέγων.
◦ Δημιουργία στέγης κακοποιημένου παιδιού.
◦ Στήριξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (πολύτεκνοι, ΑμεΑ), με απαλλαγή δημοτικών τελών και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη φυσικής παρουσίας στις κεντρικές υπηρεσίες.
◦ Στήριξη των πολυτέκνων με συγκεκριμένες δράσεις
◦ Προστασία των Ηλικιωμένων με λειτουργία νέων ΚΗΦΗ στην Καλούτσιανη και τους Αμπελόκηπους και προγράμματα ιαματικών λουτρών.
◦ Δημιουργία και λειτουργία του προγράμματος «Ιατρική Βοήθεια στο Σπίτι».
Δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης.
◦ Οργάνωση επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων ατόμων ΑμεΑ
◦ Λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης των οικογενειών ΑμεΑ
◦Δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ατόμων ΑμεΑ, τα οποία δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις οικογένειές τους.
◦ Δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ (Πάρκο Πυρσινέλλα, πλατεία Χατζή).
◦ Συνεργασία ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ και λοιπών κοινωνικών δομών Δήμου με επιχειρήσεις για αξιοποίηση των ατόμων των κοινωνικών δομών.
◦ Δημιουργία δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια.
◦ Προγράμματα εθελοντικής «υιοθέτησης» ατόμων με αναπηρία

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
◦ Δημιουργία και λειτουργία δομών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες πρόσφυγες.
◦ Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για εκπόνηση προγραμμάτων ενσωμάτωσης των προσφύγων, με συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επετείους και εορτασμούς, ώστε να γίνουν κοινωνοί και αποδέκτες της Ελληνικής κουλτούρας
◦Προγράμματα κοινωνικής ιατρικής για τους πληθυσμούς των καταυλισμών (πρόσφυγες, Ρομά).

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ & ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

◦ Συνεργασία ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια με τα τμήματα: Λογοθεραπείας, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικό, Ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου.
◦ Προγράμματα εθελοντικής φροντίδας μέσω «υιοθέτησης» ηλικιωμένων από φοιτητές και νέους, αλλά και «υιοθέτησης» φοιτητών που το χρειάζονται, από οικογένειες της πόλης.
◦ Συνεργασία με τις δομές της εκπαίδευσης, τη ΜEΡΙΜΝΑ, την ΕΛΕΠΑΠ, για διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων για τα προβλήματα των ΑμεΑ, την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
◦ Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλους, για διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης του κοινού σε φλέγοντα ζητήματα.

“Όλες αυτές οι δράσεις κι άλλες πολλές που δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου αποτελούν δεσμεύσεις της παράταξής μας για την στήριξη της κοινωνίας.
Με την Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα, δημιουργούμε μέλλον για μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, με οργανωμένες δομές υποστήριξης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για όλους όσους έχουν ανάγκη”, κατέληξε ο κ. Γκόνης.
Στη συνέντευξη τύπου, εκτός φυσικά από τον υποψήφιο δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, και τον κ. Γκόνη, έδωσαν το παρών και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, Βλασία Σκλουπιώτη, Γλυκερία Σαρηγιαννίδου, Κατερίνα Τζίμα και Νικόλας Παπαϊωάννου.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας