Ένας χρόνος «Νέα Εποχή», ένας χρόνος παρακμής

15/09/20 | Γραφείο Τύπου

«Η εικόνα ενός Δήμου που καθημερινά βυθίζεται στην βρωμιά, την παρακμή και τη στασιμότητα αποτυπώνει, δυστυχώς για τον τόπο, τον ένα χρόνο διοίκησης της Νέας Εποχής».

Αυτό τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος τόσο στην κατάσταση που επικρατεί με τα απορρίμματα στους δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών όσο και στην ανύπαρκτη πολιτική της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά το Πράσινο και τους Δημόσιους χώρους.

Η ΔΕΥΑΙ

Για ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο η ΔΕΥΑΙ βρέθηκε στο επίκεντρο για τα λάθη και τις παραλείψεις της Διοίκησής της.

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε ευθέως τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΙ για τα προβλήματα λειψυδρίας που έχουν παρουσιαστεί όσο και για τον τρόπο με τον οποίο η Διοίκηση της Επιχείρησης έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει τις βλάβες που προκύπτουν στο δίκτυο ύδρευσης.

«Οι γεωτρήσεις που συντηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να λειτουργούν ως εφεδρικές έχουν εγκαταλειφτεί με δική σας ευθύνης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν το σύστημα υδροδότησης όταν αυτό παρουσιάζει πρόσθετες ανάγκες», είπε για το θέμα της λειψυδρίας ο κ. Μπέγκας.

«Επιλέξατε να φορτώσετε την ευθύνη αποκατάστασης των βλαβών στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, λέγοντας τους να κάνουν χρήση της πάγιας προκαταβολής που λαμβάνουν», είπε για το θέμα των βλαβών καλώντας τη ΔΕΥΑΙ να αναλάβει την ευθύνη και τον συντονισμό, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει από την πρώτη στιγμή.

«Η καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων και κατ’ επέκταση της διόρθωσης των βλαβών έχουν ως αποτέλεσμα να οξύνονται φαινόμενα λειψυδρίας. Είχαμε κατηγορηθεί από πολλούς για το μοντέλο που εφαρμόσαμε για να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα στη δική μας θητεία, αποδεικνύεται όμως πέρα για πέρα σωστό. Πότε το λεκανοπέδιο επί των ημερών μας δεν εμφάνισε τέτοια μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Το μεγάλο κλειστό

Ο επικεφαλής της παράταξης έθεσε προ των ευθυνών της τη Δημοτική Αρχή και στο θέμα που επανήλθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα και αφορά τις αθλητικές υποδομές του Δήμου με πιο σημαντική την κατασκευή-έλευση ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου.

«Έναν ολόκληρο χρόνο στο τιμόνι του Δήμου και αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Υπό την πίεση των εξελίξεων έρχεται τώρα να ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ένα διάλογο για τις αθλητικές ανάγκες του Δήμου. Συνεχίζει όμως να μην έχει ξεκαθαρίσει την θέση της για τον τύπο και την χωροθέτηση του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη, τόσο για το κλειστό γυμναστήριο όσο και για το αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσα, και την έχουμε καταθέσει. Κι ενώ το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιούνται απόψεις από διάφορους παράγοντες, η Δημοτική Αρχή κρύβεται», σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει ξεκάθαρο το σκεπτικό του αιτήματος της επιστολής του Περιφερειάρχη σχετικά με την παραχώρηση κάποιων στρεμμάτων κοντά το Πανηπειρωτικό, τονίζοντας ότι επί  θητείας του είχαν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για την παραχώρηση 5,5 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή ώστε να καταστεί νόμιμο το «Νέο Κλειστό».

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως το αρχικό αίτημα της Περιφέρειας για παραχώρηση 5,5, στρεμμάτων που σχετίζεται με τη νομιμοποίηση του ‘Νέου Κλειστού’, στην επιστολή του Περιφερειάρχη προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, καταλήγει σε αίτημα παραχώρησης 30 στρεμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Τα LED

Επόμενο μεγάλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας, είχε να κάνει με την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, κάνοντας γνωστή στο Σώμα την απόφαση μη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της. Είναι συμμέτοχη  στην προχειρότητα των πράξεων της Διοίκησης που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», τόνισε ο κ. Μπέγκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στα στοιχεία που συνόδευαν το αίτημα της έγκρισης του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης δεν συμπεριλαμβάνονταν οι κρίσιμες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες το Σώμα τάχθηκε κατά πλειοψηφία αντίθετο στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης,  καθώς και η προσφυγή αλλά και η αίτηση συσχέτισης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες αποκρύφτηκαν.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε η παράταξη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητούσε να αναδιατυπωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ειδικής συνεδρίασης της 29ης Ιουλίου που αφορούσε στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού, όπως αυτή καθαρογράφτηκε, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ότι η εισήγηση των παρατάξεων είχε σταλεί ώρες πριν την συνεδρίαση, ενώ και η απόφαση που έλαβε το Σώμα αναγράφεται σαν ένα ψήφισμα και δεν φαίνεται ξεκάθαρα το σκεπτικό της.

«Ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε το κείμενο της απόφασης στη Διαύγεια αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αντιδημοκρατική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Τα έργα ΕΣΠΑ

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

«Ένα χρόνο μετά αλήθεια τι γίνεται με τον Βιολογικό Καθαρισμό, τον Μεγάλο Δακτύλιο, τον Ποδηλατοπεζόδρομο, το πάρκο πολιτισμού στις πρώην Στρατιωτικές Φυλακές; Τι γίνεται με την Κεντρική Πλατεία κι άλλα έργα που σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ;», αναρωτήθηκε.

Ειδικά για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας τόνισε ότι δεν μπορούν να θεωρούνται παρεμβάσεις το να αντικαθίστανται «200 πλακάκια μπάνιου», αφού αυτά επέλεξε η δημοτική αρχή Γκόντα να τοποθετήσει στην πλατεία.

«Το κάναμε κι εμείς αυτό κάθε χρόνο. Είναι μια πρακτική που δεν θα έχει τέλος. Χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση για να αποκτήσουν επιτέλους τα Γιάννενα μια πλατεία που να τιμά τους πολίτες. Για το λόγο αυτό η δική μας παράταξη είχε έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο της ανάπλασης της πλατείας και είμαστε περήφανοι γιατί αποτέλεσε προϊόν διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», είπε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα προκαλέσει ειδικές συζητήσεις για θέματα που αφορούν μεγάλες παρεμβάσεις στον τόπο, τα οποία η προηγούμενη δημοτική παρέδωσε ώριμα στη νέα και τα οποία έχουν παραμείνει στάσιμα.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας