Γιατί απέχουμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό

22/02/22 | Γραφείο Τύπου

Με την τελευταία της ενέργεια να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του δήμου για το έτος 2022, δίνοντας ελάχιστο χρόνο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να προετοιμαστούν κατάλληλα, η δημοτική αρχή εξακολουθεί να απαξιώνει το κυρίαρχο πολιτικό όργανο του δήμου μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μια τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία, ιδίως δε αφού την ίδια μέρα το πρωί συνεδριάζει για το ίδιο θέμα ξανά η Οικονομική Επιτροπή, η απόφαση της οποίας θα καταστεί οριακά γνωστή στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, λίγη ώρα πριν τη συνεδρίασή του.

Αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά ότι η σημερινή δημοτική αρχή διοικεί χωρίς να αποδίδει στους θεσμούς, τα συλλογικά όργανα και τις παρατάξεις, τον σεβασμό που πηγάζει από τη λαϊκή εντολή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνείται, ενώ έχει υποχρέωση προς τούτο, να ζητά τη γνώμη αντιπροέδρου και γραμματέα ειδικά όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα, πράγμα το οποίο κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου μέσω επιστολής, ζητώντας την μετάθεση της συνεδρίασης για μερικές μέρες προκειμένου να συμβάλουν εποικοδομητικά στο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο προϋπολογισμός.

Από τη στιγμή που το εύλογο αίτημα μας δεν έγινε δεκτό, η κοινή απόφαση μας είναι να απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση.

Οι δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος είναι προσχηματικές και προφανώς δεν αφορούν την αντιπολίτευση, αλλά τη δημοτική αρχή η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταθέτει για συζήτηση τον προϋπολογισμό με αξιοσημείωτη καθυστέρηση.

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ,

ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023,

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ,

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ,

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

***

Ακολουθεί η επιστολή που στάλθηκε στις 25-1-2022 στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου:

«ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την αποστολή το απόγευμα της Δευτέρας 24-1-2022, της πρόσκλησης για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή 28-1-2022, αιφνιδιάζετε για μια ακόμα φορά τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Το θέμα του προϋπολογισμού του δήμου μας για το 2022 είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, με τη στάση σας δεν δίνετε στις παρατάξεις μας ούτε τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουμε την εισήγηση ώστε να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε την ευκαιρία να ασκήσουμε το δικαίωμα μας για υποβολή εναλλακτικής πρότασης, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Εν κατακλείδι, επειδή αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι για εσάς οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι μια διεκπαιρεωτική διαδικασία, κι όχι διαδικασία διαλόγου, ζητούμε την μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης του θέματος του προϋπολογισμού για την επόμενη εβδομάδα.

Κλείνοντας, ξεκαθαρίζουμε ότι η ευθύνη για την εκπρόθεσμη συζήτηση του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.

Με εκτίμηση

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ– ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023

ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ– ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΟΛΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ– ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ– ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας