Καμία προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εκ μέρους της δημοτικής αρχής

14/01/21 | Γραφείο Τύπου

Την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το σχεδιασμό του προγράμματος ΕΣΠΑ  «2021-2027» ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο χρόνος όμως που δίνει για τη διαβούλευση είναι ελάχιστος καθώς λήγει στις 24 Ιανουαρίου.

Η, κατά τα άλλα λαλίστατη επικοινωνιακά, δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…

Η συγκρότηση της πρότασης από την Περιφερειακή Αρχή για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 εξελίσσεται εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.

Όσο διαρκεί δηλαδή μέχρι σήμερα και η θητεία της δημοτικής αρχής.

Δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πρώτη μέρα να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να λάβει την πρωτοβουλία μιας διαρκούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην βέλτιστη πρόταση;

Της αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης για να παρουσιάσει και να συζητήσει την πρότασή της με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τους φορείς και τους πολίτες;

Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους.

Αν δημοτική αρχή εννοεί έστω και στο ελάχιστο τα όσα με ευκολία λέει δημοσίως περί συνεννόησης και διαλόγου οφείλει άμεσα να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι όχι απλά παρόν αλλά να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία της διαβούλευσης, καθώς και να ζητήσει επισήμως την παράτασή της.

Εμείς, ως η μεγάλη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των προτάσεων του δήμου μας, ώστε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους δημότες μας.

Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι οι «μακέτες» για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή μας κατηγορούσε προεκλογικά, είναι οι μελέτες, τα έργα και οι παρεμβάσεις, που ώριμα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ κι άλλων πόρων έρχεται σήμερα ασθμαίνοντας, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με αποκλειστικά δική της ευθύνη, να υλοποιήσει.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας