Καθυστερήσεις, ντόμινο απωλειών και προχειρότητα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής

02/12/21 | Γραφείο Τύπου

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αφού δήλωσε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για το 2022, τόνισε πως τα δείγματα γραφής εδώ κι 2 χρόνια δεν είναι ενθαρρυντικά.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην απόφαση της δημοτικής αρχής να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στην βάση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την περιοχή του Βοτανικού, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «θλιβερή είδηση για τον τόπο».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι έργο έχει να παρουσιάσει στα δύο αυτά χρόνια η δημοτική αρχή, αφού πέρα από μεγαλοστομίες, οι παρεμβάσεις της είναι αποσπαματικές και σε πολλές περιπτώσεις υστερούν σε ποιότητα.

«Αναρωτιέμαι αν σε αυτά τα δύο χρόνια ένας πολίτης είδε κάτι αντίστοιχο με την αναβαθμισμένη πλατεία Μαβίλη, την Αίγλη, την πλατεία Πάργης και τους Άλσους. Αν είδε κάτι συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σε σχέση με την αναβάθμιση δρόμων όπως η Βηλαρά, η 28ης Οκτωβρίου, η Ν. Ζέρβα, η ΚΑ Φεβρουαρίου κ.α.. Αν είδε κάποια αναβάθμιση σε αθλητικά πάρκα όπως της Κιάφας και της Καλούτσιανης. Τι είδε αλήθεια ο γιαννιώτης τα δύο αυτά χρόνια;», τόνισε ο κ. Μπέγκας, …..

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στη λογική ότι παρέλαβε χάος, χάνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα για να προχωρήσει ώριμα έργα που παρέλαβε από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Κλείνοντας, έκανε λόγο για υστέρηση εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ αλλά και για ντόμινο απωλειών πόρων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας.

«Επιλέξατε να απεντάξετε το έργο από το ΕΣΠΑ γιατί για εσάς το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν ‘’καταραμένο’’, μόνο και μόνο για να υλοποιήσετε μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης την μελέτη που βασίστηκε σε αυτό, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’. Με αυτόν τον τρόπο χαραμίσατε 5,5 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλα έργα σε όλο το δήμο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η εισήγηση του Γ. Λιόντου

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος,  σημείωσε ότι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού των έργων που αυτή τη στιγμή εκτελούνται ανέρχεται στο ποσό των 22.497.590 € δηλαδή, για να προσθέσει ότι από αυτά τα 16.780.045€ είναι έργα που η σημερινή δημοτική αρχή τα βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη.

«Ερχόμαστε δηλαδή μετά από τρεις παρουσιάσεις τεχνικών προγραμμάτων και αυτό το οποίο παρουσιάζεται σε βαθμό 75% είναι τεχνικό πρόγραμμα που αφήσαμε το Σεπτέμβριο του 19. Φυσικά σε επίπεδο συνέχειας των δημοτικών αρχών θα ήταν ότι πιο ιδανικό. Αλλά αυτό, αν μιλούσαμε για το πρώτο ή το πολύ το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα και όχι το τρίτο. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μια ‘’παρατεταμένη συνέχεια’’ που δηλώνει έλλειψη εξέλιξης και προόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα έργα που είναι σε φάση δημοπράτησης, ο κ. Λιόντος τόνισε ότι εκτός από την κατασκευή κάποιων νέων κόμβων, τη δημιουργία διαπολιτισμικού κέντρου στα Ιωάννινα και την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, για την οποία υπάρχουν επιφυλάξεις, λόγω της ομιχλώδους κατάστασης που υπάρχει με την ενεργειακή αναβάθμιση με λαμπτήρες Led και την απώλεια των ετοίμων 3 εκατομμυρίων που χάθηκαν χωρίς πραγματικά κανένα λόγο, μελετητικά δεν υπάρχει κάποιο νέο έργο ή αντικείμενο το οποίο να είναι άγνωστο για την υπηρεσία ή να μην υπάρχει ήδη η υποδομή η ή παρακαταθήκη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Η πλειοψηφία των έργων που έχουν δημοπρατηθεί έχουν ημερομηνία σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος. Άρα λοιπόν όταν υπάρχει το μελετητικό και τεχνικό υπόβαθρο και η γνώση, το μόνο που μένει είναι πολιτική απόφαση. Όταν αυτή καθυστερεί αυτό που τεκμαίρεται είναι, ή αδυναμία διοίκησης ή προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να δείξει ότι τα έργα έγιναν από αυτή εκ του μηδενός, προσπαθώντας να αποκόψει την συνέχεια με τη δίκη μας διοίκηση και της προσπάθειας που εμείς καταβάλαμε.

Όποιο κι απ’ τα δύο να ισχύει είναι καταστροφικό για τον τόπο», σημείωσε.

Καταλήγοντας τόνισε τα εξής:

«Θα υπερψηφίσουμε φυσικά το τεχνικό πρόγραμμα αλλά, αυτό που ζητάμε να δούμε από την δημοτική αρχή είναι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αυτές δηλαδή που έχουν το χαρακτήρα της αποφυγής του ράβε – ξήλωνε, άρα και τεχνική προσέγγιση σε βάθος, δηλαδή συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατασκευή των πρότερων υποδομών πριν τη τελική ασφαλτόστρωση.

Εν κατακλείδι η παράταξή μας διαπιστώνει ότι καλώς υλοποιούνται κάποια έργα που με πολύ κόπο και επιμονή είχαμε μελετήσει ως δημοτική αρχή. Παράλληλα εκφράζουμε την απορία και αγωνία μας για μελέτες που είχαμε διεκπεραιώσει σε διάφορα επίπεδα σχεδιασμού και έχουν παραμείνει στα συρτάρια. Φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία μας παραμένει ότι μετά από τρεις ψηφίσεις τεχνικών προγραμμάτων, ακόμα δεν έχουμε δει να αποτυπώνεται έστω και αδρά ένας οραματικός σχεδιασμός για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο από τη Δημοτική αρχή».

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας