Μηδενική επιβάρυνση των πολιτών από την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

24/09/18 | Γραφείο Τύπου

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων διαπίστωσε έγκαιρα την ανεπάρκεια της σημερινής διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας. Την κατήγγειλε μάλιστα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ και των όσων αλλαγών επιφέρει αυτή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλαγών για τις οποίες η διοίκηση του Φορέα ουσιαστικά δεν προετοιμάστηκε ποτέ.

Το κενό αυτό κλήθηκε να καλύψει η Δημοτική Αρχή και το έκανε φροντίζοντας να μην διακινδυνεύσει η λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε ότι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών.

Το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων προκύπτει ως άθροισμα επιμέρους δαπανών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι το τέλος της εισόδου των απορριμμάτων στο εργοστάσιο (40€/τόνο).

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου για την το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων, σίγουρα απομειώνει το συνολικό κόστος, προσωρινά, και ανακουφίζει τους προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών τελών, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι παραμένει.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να πριμοδοτήσει αυτούς που προχώρησαν τα σχέδια και τις επενδύσεις για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές σε όσους έχουν καθυστερήσει.

Παράλληλα όμως, είχε διασφαλίσει την πίστωση για την μεταφορά του υπολείμματος από ίδιους πόρους εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ όπως θα φανεί και από την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ανταποδοτικά τέλη του 2019, η Δημοτική Αρχή, λόγω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου, θα προτείνει την μηδενική επιβάρυνση των πολιτών.

«Προχωράμε συστηματικά στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο εκπονήσαμε και επιμένουμε στην άποψή μας ότι είναι η ώρα ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως ορίζει και η νομοθεσία, για τη λειτουργία του Σύγχρονου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας