Ο Δήμος Ιωαννιτών βγαίνει μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων

26/07/18 | Γραφείο Τύπου

Προ των ευθυνών του έθεσε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ της πρώτης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) και δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρο Κωνσταντόπουλο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας μάλιστα και την παραίτησή του, γιατί στην τελευταία συνεδρίαση του Φορέα, αν και υπήρχε τεκμηριωμένη εισήγηση για δημοπράτηση του έργου διαχείρισης βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, μέσω προγραμματικής σύμβασης, από το Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Κωνσταντόπουλος εισηγήθηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Με την κίνησή του αυτή αγνόησε την εκφρασμένη δυνατότητα του Δήμου Ιωαννιτών, μέλους του ΦΟΔΣΑ, να δημοπρατήσει και να επιβλέψει το έργο και εκχώρησε ουσιαστικά μια αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια.

Ο κ. Μπέγκας θύμισε μάλιστα στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ τις επανειλημμένες «οχλήσεις» του, μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του βιοαερίου από την πρώην χωματερή Δουρούτης για άμεση έναρξη των αντίστοιχων ενεργειών για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, χωρίς όμως ανταπόκριση.

«Δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο του ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης κι εμείς είμαστε εδώ για την αναλάβουμε. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το Δήμο Ιωανιτών σε έναν Φορέα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο εισηγείται ένα θέμα, όταν μάλιστα έχει ενημερωθεί από το Δήμο για τις προθέσεις του. Όφειλε να εισηγηθεί υπέρ του Δήμου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε και την αδιαφορία που έχει επιδείξει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων σε ότι αφορά την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ.

«Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου και ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει αναλάβει έστω μια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει ενημέρωση και θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Προφανώς οι σχέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι καλές και η Περιφέρεια έχει βοηθήσει πολύ στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δική μας Δημοτική Αρχή όμως ήταν εκείνη που ασχολήθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γύρω από το θέμα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Θυμίζω μόνο την έναρξη εφαρμογής συστήματος ανακύκλωση, την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, την αποκατάσταση της χωματερής ση Δουρούτη και την αξιοποίηση του βιοαερίου. Εμείς ήμασταν μπροστά όταν δεν είχε γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως, παραδώσαμε ένα ΦΟΔΣΑ που είχε μια εξέλιξη η οποία στα χρόνια του κ. Κωνσταντόπουλου έχει σταματήσει», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο ίδιος εξήγησε στο Σώμα πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έτοιμη εναλλακτική λύση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων του, όταν τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο ΑΣΑ, προκέιμενου να μην βρεθεί προ καμίας εκπλήξεως, αφού όπως τόνισε δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον ΦΟΔΣΑ ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που υλοποιούνται.

«Ο Δήμος δεν μπορεί να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους περιμένοντας τους ΦΟΔΣΑ να ενεργοποιηθούν. Έχουμε έτοιμη και μέθοδο και χρηματοδότηση σε περίπτωση που δεν μπορέσουν οι ΦΟΔΣΑ να ανταποκριθούν. Όσοι απεργάζονται τέτοιες αποφάσεις τορπιλίζουν τις υγείες σχέσεις μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν να συνεργάζονται όπου απαιτείται», κατέληξε.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας