Οι σύγχρονες πόλεις αναπτύσσονται σε επαφή και διαβούλευση με την κοινωνία

21/03/22 | Γραφείο Τύπου

Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗ ΔΟΜΠΟΛΗ

«Μία ακόμα απόδειξη ότι οι έννοιες της διαβούλευσης, του διαλόγου και της σύνθεσης απόψεων δεν υπάρχουν στο λεξικό της σημερινής δημοτικής αρχής αποτελούν οι αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών τόσο για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα, όσο και για αυτή του παλιού πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη».

Αυτό τόνισε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Λιόντο, και το μέλος της παράταξης, Έλενα Σιόντη, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόταση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Σε ότι αφορά το Πάρκο Πυρσινέλλα ο κ. Μπέγκας, αφού τόνισε ότι βασική αρχή της παράταξής του είναι πως τα μεγάλα και εμβληματικά έργα πρέπει να υλοποιούνται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και ύστερα από διαβούλευση με την κοινωνία, υπενθύμισε ότι η κυριότητα του Πάρκου Πυρσινέλλα επέστρεψε στο δήμο Ιωαννιτών το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δικής του δημαρχίας, ύστερα μάλιστα από σημαντικές πολιτικές «μάχες».

Ως γνωστόν, η ολοκλήρωση των διαδικασιών με το δασαρχείο για το ξεκαθάρισμα των δασικών ή μη εκτάσεων του Πάρκου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Ακολούθως η σημερινή δημοτική εκπόνησε μια διαχειριστική μελέτη και διεξήγε μια διαβούλευση στη διάρκεια της οποίας, μετά τις προτάσεις της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» και διάφορων συλλογικοτητών και πολιτών, αποφεύγεται η γηπεδοποίηση του Πάρκου, που ήταν και η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής.

Από εκεί και μετά όμως η διοίκηση του δήμου επιλέγει να κινηθεί στο σκοτάδι.

«Εκτός από τρεις σημειακές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την έγκριση της μελέτης από Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ουδείς γνωρίζει την πλήρη μελέτη για το Πάρκο. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην χθεσινή οικονομική επιτροπή με μια εισήγηση λίγων γραμμών για την έγκριση τριών μελετών και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Στη λογική ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε εμπόδιο για την εξέλιξη του τόπου υπερψηφίσαμε την εισήγηση, τονίζοντας όμως ότι οι σύγχρονοι δήμοι δεν μπορούν να πάνε μπροστά χωρίς την επαφή και τη διαβούλευση με την κοινωνία. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την παρουσίαση της μελέτης από τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο για μια έστω και των εκ υστέρων αξιολόγηση και πιθανή βελτίωσή της».

Από την μεριά του ο Γιάννης Λιόντος σχολίασε την προχειρότητα της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για μια παρέμβαση 8 και πλέον εκ. ευρώ παρουσίασε μια τεχνική έκθεση μόλις 3 σελίδων.

Για το παλιό πανεπιστήμιο

Αναφορικά με το παλιό πανεπιστήμιο, ο επικεφαλής της παράταξης κινήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η κ. Σιόντη ανέλυσε την πρόταση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για την αξιοποίησή του.

«Η παράταξή μας δικαιώνεται από την επιλογή της να προτείνει το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ ως λύση για τη στέγαση του Δημαρχείου. Αυτό καταδεικνύεται και από την εισήγηση που κατέθεσε η δημοτική αρχή στη σύσκεψη που συγκάλεσε. Είχε εκπονηθεί μια σοβαρή προμελέτη που απαντούσε στα ζητήματα της χωροθοτέσης των υπηρεσιών του δήμου, τη συστέγαση με τους επιχειρηματίες του ΚΕΠΑΒΙ, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως δεν εξέλιξε τη συζήτηση με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, αντίθετα έκανε ότι μπορούσε για να την τορπιλίσει. Ο διάλογος στη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων πριν λίγες μέρες αποδείχτηκε προσχηματικός από μεριάς της δημοτικής αρχής. Η σύσκεψη έγινε μόνο και μόνο για να μας ανακοινωθεί ότι το κτίριο στη Δομπόλη θα μελετηθεί για τη στέγαση νέου Δημαρχείου», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο αποκλεισμός των υπόλοιπων πιθανών χωρών για τη δημιουργία ενός νέου δημαρχείου έγινε με έωλα επιχειρήματα και με το εκβιαστικό δίλημμα «θέλετε δημαρχείο εδώ και τώρα;».

Ο κ. Μπέγκας δήλωσε υπέρ του διαλόγου, κάλεσε τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη και να ενημερώσει τους πολίτες για το κόστος του σχεδιασμού που έχει.

Γνωρίζοντας όμως ότι σε κανένα από τα παραπάνω, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα, η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να απαντήσει, ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε την άμεση επανεκκίνηση της συζήτησης με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, ξεκινώντας με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του δήμου στη διαπραγμάτευση μαζί τους.

Κλείνοντας ο κ. Μπέγκας σημείωσε τα εξής:

«Καταθέτουμε την πρότασή μας για την αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Δομπόλη, ανοίγοντας το διάλογο με την κοινωνία, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Δεν διεκδικούμε την παντογνωσία. Διεκδικούμε, και πιστεύω ότι έχουμε αναγνωριστεί ως η πλέον υπεύθυνη δημοτική παράταξη απέναντι στους πολίτες».

Ο Γιάννης Λιόντος πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή έλαβε στο πόδι μια απόφαση που θα καθορίσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια στηριζόμενη στην άποψη 3-4 ανθρώπων χωρίς να έχουν λυθεί, ούτε καν συζητηθεί, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

«Στον βωμό της βιασύνης και του ‘’σφιχτού’’ χρονοδιαγράμματος η δημοτική αρχή είναι παγιδευμένη στο ότι πήρε ένα κτίριο και στην ανάγκη να το αξιοποιήσει για να μην της μείνει στα χέρια, οδηγείται σε λάθος επιλογές τις οποίες θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές», κατέληξε.

Η πρόταση αναλυτικά είναι εδώ

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας