Παρεμβάσεις της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στο Δημοτικό Συμβούλιο

01/10/20 | Γραφείο Τύπου

Στην ανησυχητική τροπή που έχει λάβει η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στα Γιάννενα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης, “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως τόνισε, μπορεί η επίκληση της ατομικής ευθύνης να είναι απαραίτητη, πρέπει όμως να συνδυάζεται με την ορθή διαχείριση του προβλήματος και από το κεντρικό κράτος.

Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τις σχολικές καταλήψεις και την σύνδεση που κάνουν ορισμένοι με την εξάπλωση του κορωνοϊού, πως η άκριτη, μονομερής επίρριψη ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύνθετη κατάσταση που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς’, τόνισε.

Σε ότι αφορά το Δήμο, ο κ. Μπέγκας επέμενε ότι μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα, συνεπικουρώντας στο μέτρο του δυνατού όλους τους φορείς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας.

“Επιμένουμε ότι απαιτείται μια συστηματική συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρξει μια συνεχής ενημέρωση των πολιτών από μια επιστημονική ομάδα η οποία προφανώς και δεν θα υποκαθιστά την υπεύθυνη συστημική πληροφόρηση, αλλά θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψη  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της νόσου στην περιοχής μας. Αποσπασματικές, περιοδικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, δεν φέρνουν αποτέλεσμα”, επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Αντιπλημμυρικό Σχέδιο

Ο επικεφαλής της παράταξης ενημέρωσε το Σώμα για την πρωτοβουλία που έλαβε να αποστείλει στο Δήμαρχο και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων μια επιστολή σχετικά με το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου, αναλύοντας τις κινήσεις που έκανε η δική του δημοτική αρχή στην κατεύθυνση αυτή.

“Η δημοτική μας αρχή έκανε μια σοβαρή προεργασία για ένα θέμα σύνθετο που απαιτεί σοβαρές μελέτες πριν παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή του, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει τις σχετικές αρμοδιότητες, εκπροσωπώντας το κεντρικό κράτος”, είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να συμπληρώσει:

“Οφείλει, ωστόσο, η δημοτική αρχή να λάβει πρωτοβουλίες και να πιέσει ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση με ιδιαίτερη προσοχή στις φημολογούμενες χωροθετήσεις μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στη διατήρηση των λεκανών εκτόνωσης πλημμυρικών φαινομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο”.

Για την κοπή των πλατάνων

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στο θέμα της νόσου των πλατάνων που οδηγεί στην κοπή ακόμα και υγιών δέντρων στην παραλίμνιο περιοχή, προτείνοντας την αντιμετώπιση του φαινομένου στη βάση μιας επιστημονικής μελέτης.

“Χωρίς να αμφισβητώ την επιστημονική άποψη η οποία μας υποχρεώνει στην κοπή των άρρωστων δέντρων, η λογική του κόβω ένα πλατάνι και φυτεύω ένα άλλο δέντρο είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Είναι πια ο κατάλληλος χρόνος για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής με εργαλεία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την αρχιτεκτονική τοπίου. Έτσι θα προκαλέσουμε τη συμμετοχή ανθρώπων από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αρχιτέκτονες, γεωπόνοι κ.α. στα πλαίσια ενός διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να συνθέσουν μια πρόταση για την μετεξέλιξη της εικόνας και της χρήσης του παραλιακού μετώπου”, σημείωσε.

Αναθέσεις έργων

Ακολούθως απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων τόσο στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, όσο και στο Δήμαρχο με αφορμή τη συνεχιζόμενη πολιτική των απευθείας αναθέσεων που ακολουθεί η ΔΕΥΑΙ και ο Δήμος.

Σε ότι αφορά τον κ. Μπαρτζώκα ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για αναθέσεις σε μέλη και υποψηφίους της παράταξής του χρήζουν άμεσων εξηγήσεων.

“Το ζήτημα ήταν γνωστό εδώ και καιρό στα μέλη της παράταξής μας που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, πήρε όμως διαστάσεις μετά από δημοσιεύματα και πλέον απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Κύριε Μπαρτζώκα θα έπρεπε, ειδικά εσείς, να γνωρίζεται ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν  αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται τίμια”, τόνισε.

Τις ίδιες απαντήσεις ζήτησε και από το Δήμαρχο με αφορμή την ανάθεση μιας υπηρεσίας ύψους 45.000 ευρώ που σχετίζεται με την ελεγχόμενη στάθμευση.

“Πιστεύω γνωρίζεται ότι εδώ και πολύ καιρό έχει ολοκληρωθεί το έργο που αφορά την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης με πιλοτικό χαρακτήρα και μπορεί να λειτουργήσει, βοηθώντας μας να εξάγουμε συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για να βελτιώσουμε τον συνολικό μας σχεδιασμό γύρω από το κυκλοφοριακό. Μέχρι σήμερα δεν το έχετε λειτουργήσει, ενώ η υπηρεσία είχε ξεκινήσει ήδη να μελετά το συνολικό σχέδιο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Υπάρχει κάποια συσχέτιση της δουλειάς αυτής με την εν λόγω ανάθεση; Η υπηρεσία μετέχει στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος;”, ρώτησε ο κ. Μπέγκας.

Συγχαρητήρια και αποχή

Κλείνοντας και αφού ενημέρωσε πως τα μέλη της παράταξης συνεχίζουν να απέχουν από κάθε είδους συνεδρίαση δια περιφοράς των επιτροπών και των συμβουλίων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τους τακτικισμούς της Δημοτικής Αρχής, έδωσε συγχαρητήρια τόσο στον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της “Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα”, Κώστα Λαόσογλου για την εκλογή του ως β’ αντιπρόεδρος στην Ένωση Δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ελλάδος, όσο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Ραδιοφώνου, Νίκο Τσόλη, ο οποίος απέδειξε πως εννοεί τη συνεργασία στην πράξη, συνενώνοντας στην υποψηφιότητα του κ. Λαόσογλου, άσχετα αν προέρχεται από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας