Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας

01/03/18 | Γραφείο Τύπου

Τα βραβεία που προέκυψαν από το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η επιτροπή που έκρινε τις 23 προτάσεις που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο Ιωαννιτών. Έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να αποκτήσει ξανά η κεντρική πλατεία της πόλης μας την όψη που της αρμόζει.

Αυτό άλλωστε τόνισε κι ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

“Η κεντρική πλατεία της πόλης μας, η πλατεία Πύρρου, έχει κακοποιηθεί πολλαπλώς από τις διάφορες επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή να προβούμε στην ανακατασκευή και ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, ενός χώρου εμβληματικού και με πολλές μνήμες για όλους τους Γιαννιώτες.

Για την επιλογή της πιο άρτιας τεχνικά, επιστημονικά και αισθητικά επιλογής, προβήκαμε στη διεξαγωγή ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όχι μόνο επιδιώκοντας να επιλέξουμε και εντέλει να εφαρμόσουμε την καλύτερη αρχιτεκτονική πρόταση, άλλα και γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού η οποία λύση επιλεγεί θα φέρει και τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση και αποδοχή.

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου εκτιμώ πως θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας.

Τα βραβεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής το 1ο βραβείο παίρνουν οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου (και οι δύο Γιαννιώτες), το 2ο βραβείο η Λένα Σιόντη και η Καλλιόπη Χουρμουζιάδου και το 3ο βραβείο ο Ανδρέας Νικολοβγένης. Δύο έπαινοι αποδίδονται στον Θεόδωρο Μακρίδη και την Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου αντίστοιχα.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, με αναπληρωτή τον καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Πανέτσο, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού ΑΠΘ Νικόλαος Καλογήρου (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Θ. Μακροπόδη), ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Ησαΐας (με αναπληρώτρια την αρχιτέκτονα Άννα Μελανίτου), και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο). Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, συμμετείχε ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Τσουκανέλης (με αναπληρώτρια τη Μαρία Χατζηαντωνίου).

Οι δηλώσεις των μελών της επιτροπής

Για μια δικαίωση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξοπούλου.

“Πρέπει να συγχαρώ το Δήμο για την επιλογή του και πιστεύω πως μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή το έργο θα ολοκληρωθεί αποδίδοντας χαρακτήρα σε ένα δύστροπο χώρο”, τόνισε.

Ο Δημήτρης Ησαΐας από τη μεριά του κάλεσε τους πολίτες να μη βιαστούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό ολοκληρωθεί γιατί “αν η ανάπλαση της πλατείας θα είναι επιτυχημένη ή όχι θα το δείξει ο χρόνος”.

Ο Θανάσης Λαμπρόπουλος επισήμανε πως κατά τη γνώμη του θα δημιουργηθεί μια “εμβληματική πλατεία αντάξια της ιστορίας της πόλης”.

Τέλος, ο Λευτέρης Τσουκανέλης, αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της πρότασης που έλαβε το πρώτο βραβείο η οποία “επαναφέρει την πλατεία ως ένα ελεύθερο και μεγάλο κεντρικό χώρο τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο με τη Λεωφόρο Δωδώνης και το χώρο εξωτερικά του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου”.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας