Σύσκεψη για ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε.

18/09/18 | Γραφείο Τύπου

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο με θέμα την μεταβίβαση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.

Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Δήμαρχος, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Μιχελάκης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Γεωργία Γιώτη, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Λάζαρος Νάτσης, Άρης Μπαρτζώκας, Δημήτρης Τασιούλας και Βασίλης Καφαράκης, εκπρόσωποι της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και του ΠΕΑΚΙ καθώς και η νομική υπηρεσία του Δήμου.

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του τόνισε ως η υπουργική απόφαση μπορεί να περιέχει κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένων ειδών ακίνητα, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρή όμως ως προς την εξαίρεση και των 57 ακινήτων που αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών, ζητώντας απ’ όλους τους παρευρισκόμενους να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης συνολικής λύσης.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν προστατεύονται όλα τα ακίνητα από την μεταβίβασή τους στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε., ενώ ασαφές είναι τόσο το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την κατάθεση ενστάσεων για ακίνητα που δεν εξαιρούνται αρχικά της μεταβίβασης, αλλά και με ποια διαδικασία μπορούν να κατατεθούν οι ενστάσεις αυτές», είπε ο κ. Μπέγκας αρχικά για να προσθέσει: «Συγκαλέσαμε αυτή τη σύσκεψη όχι για λόγους εντυπωσιασμού ή πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κενά στην υπόθεση τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για μια σειρά ακινήτων στα όρια του Δήμου μας που βρίσκονται σήμερα στη λίστα της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.».

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι η εξαίρεση ορισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. δεν σημαίνει αυτόματα και εξαίρεση της διαχείρισής τους, καθώς όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Γιάννης Κάντζιος, στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016, αναφέρεται ρητά ότι η διαχείριση όσων ακινήτων εξαιρούνται της μεταβίβασης εξακολουθεί να ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

Η Δημοτική Αρχή μετά και τη σύσκεψη αυτή τονίζει πως θα συνεχίσει τον αγώνα της τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκείμενου κανένα από τα 57 ακίνητα που βρίσκονται υπό μεταβίβαση να μην παραχωρηθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας