Το θέατρο πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των πολιτών

16/04/19 | Γραφείο Τύπου

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχτισε μια νέα ταυτότητα, δημιουργεί μια νέα παράδοση. Μετά από μια περίοδο δύσκολη, με καλή οικονομική διαχείριση και ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές, βρήκε ξανά τον βηματισμό του, όντας πια ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από την πολιτεία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

Προσφέρει έργο με εξωστρέφεια, με συνέργειες, με έγνοια για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και ανοιχτή ματιά προς τις νέες αναζητήσεις, με συνεργασίες με σημαντικότατους καλλιτέχνες, ανεβάζοντας αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Τον απολογισμό της δράσης του έκαναν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα της θητείας μας σχέση με τον πολιτισμό εστάλη και δεν ήταν άλλο από το ‘Πολιτισμός για όλους, με ποιότητα, παντού’. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε σημαντικά και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το οποίο όταν το αναλάβαμε βρισκόταν στο ναδίρ και πλέον λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με την πορεία του αυτά τα χρόνια τίμησε την ποιότητα και το τόπο, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στη συντονισμένη προσπάθεια που κάναμε ως Δημοτική Αρχή για εξωστρέφεια. Μέσω του ΔΗΠΕΘΕ ο ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις έφτασαν και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου, ενώ η κορύφωση τω δράσεών του ήρθε με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός παγκόσμιου βεληνεκούς», τόνισε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας παράλληλα την πρόεδρο, το Δ.Σ., την καλλιτεχνική Διευθύντρια και όλους τους υπαλλήλους του ΔΗΠΕΘΕ για την σπουδαία δουλειά.

Από την πλευρά της η κ. Βακαλοπούλου τόνισε αρχικά ότι βασική φιλοσοφία της ήταν ένα θέατρο που απευθύνεται σε όλους, σ’ έναν πολιτισμό που μας διαπερνά και μιλά στην ψυχή μας.

«H τέχνη, άλλωστε, όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ, είναι για όλους και τον καθένα χωριστά», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι την πενταετία αυτή, το Καμπέρειο Θέατρο, έγινε και πάλι σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό, λειτουργώντας όλες τις Σκηνές: Παιδική, Εφηβική, Κεντρική, Καλοκαιρινή και Πειραματική.

Όπως τόνισε, την πενταετία 2014 – 2019 και μέχρι σήμερα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 25 θεατρικών παραγωγών και ανέβασε 610 παραστάσεις τις οποίες συνολικά παρακολούθησαν 150.000 θεατές!

«Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Και που πολλαπλασιάζει τη δύναμή του όσο περισσότερο διαχέεται. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει και θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, με φαντασία και ενσυναίσθηση, μια σειρά από δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, που στόχο έχουν να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά (το κοινό του μέλλοντος), στο κοινό του Δήμου μας, της περιφέρειάς μας», σημείωσε η κ. Βακαλοπούλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη κοινού, το να έρθουν νέοι θεατές στο θέατρο, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των ανθρώπων που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα και στα εκπαιδευτικά εργαστήρια ήταν βασική προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου.

«Δύο πρωτοβουλίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ένταξη του θεάτρου στο Δίκτυο: Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από το 2017 στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο επαναλειτούργησε μετά από 17 χρόνια, με πρωτοβουλία μας, το 2015 και το «Θερινό Μαντείο», ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα που εγκαινίασε το 2018 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, σε καλλιτεχνική διεύθυνση, Ελένης Δημοπούλου», επισήμανε η κ. Βακαλοπούλου.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των θεατρικών ομάδων του Δήμου, στην υποστήριξη της συμμετοχής των μαθητών στο ΔΗΠΕΘΕ αλλά και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.

«Ενισχύουμε τις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων με το θεσμό «Η Πόλη μας στη Σκηνή», στηρίζοντάς τες οικονομικά και καλλιτεχνικά, αλλά και τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, αυτούς τους αληθινούς εραστές της τέχνης.

Υποστηρίζουμε τον θεσμό «Μαθητικές συναντήσεις» μέσα από τον οποίο μαθήτριες και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να παίξουν στη ζεστή σκηνή του Καμπέρειου.

Φροντίζουμε για το κοινό μας και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες που ξεπηδούν μέσα από την τοπική κοινωνία και την αφορούν. Έχει γίνει αναμφισβήτητα πολλή δουλειά. Έχει αρχίσει να φαίνεται ένας δρόμος», τόνισε.

Κλείνοντας, η κ. Βακαλοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, συνεχίζουμε την μεγάλη αυτή προσπάθεια, διαθέτοντας την εμπειρία, αλλά έχοντας βάλει και τις βάσεις για ακόμη πιο σπουδαίες παραστάσεις, ακόμη πιο ποιοτικές δράσεις για όλους. Για εμάς, στο ΔΗΠΕΘΕ, το 2019 θέλουμε να είναι μια χρονιά στην οποία το Θέατρο θα είναι πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των πολιτών μας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο μας, Θωμά Μπέγκα, που από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει το ΔΗΠΕΘΕ, το Δ.Σ., την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, αλλά και τους συνεργάτες μου στο Θέατρο, διοικητικούς και τεχνικούς που αν και λίγοι, κάνουν σπουδαία δουλειά, αναδεικνύοντας το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως από τα καλύτερα στη χώρα. Φυσικά, ευχαριστώ θερμά όλες τις φίλες και όλους φίλους που στήριξαν και στηρίζουν το ΔΗΠΕΘΕ.

Τέλος, πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι ένα όχημα ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της ιστορίας της πόλης μου. Την πόλη που αγαπώ και για 5 χρόνια υπηρετώ ως Δημοτική Σύμβουλος. Εργάζομαι με αγάπη, δημιουργική και καθαρή προσέγγιση σε όλα τα διοικητικά, οικονομικά και καλλιτεχνικά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του Οργανισμού και με το «χέρι στην καρδιά», έγινε το ΔΗΠΕΘΕ, το… σπίτι μου».

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας