Χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο η πρόταση της δημοτικής αρχής για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

18/03/21 | Γραφείο Τύπου

Τους λόγους για τους οποίους η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού παρέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία που ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας ΑΔΕΙ, η λειτουργία της οποίας συνδυάστηκε με κατασπατάληση πόρων, αδιαφανείς προσλήψεις και «βολέματα» ημετέρων. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ιστορία, γιατί η ιστορία μας διδάσκει», είπε χαρακτηριστικά.

Καίριο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, αποτελεί το γεγονός πως ενώ η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ενός τέτοιου Οργανισμού επικοινωνήθηκε σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, θετικά απάντησε μόνο αυτός των Β. Τζουμέρκων.

Παράλληλα ο επικεφαλής της παράταξης έθεσε μια σειρά προβληματισμών οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

1. Αν η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να υποστηριχτούν οι υπηρεσίες του δήμου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, τι ενέργειες έχει κάνει για να τις ενισχύσει; Που βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών που έχει υποσχεθεί η δημοτική αρχή;

Αντί αυτών, στο καταστατικό για τον Οργανισμό υπάρχουν δύο οξύμωρα σημεία: Από τη μία μεριά υποτίθεται ότι η λειτουργία του έρχεται να επικουρήσει τις υπηρεσίες του δήμου και από την άλλη δύναται να αποσπάσει υπαλλήλους των υπηρεσιών του δήμου για διάστημα δύο ετών, ενώ ταυτόχρονα μέσω προγραμματικών συμβάσεων δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν αντικείμενα των υπηρεσιών του δήμου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

«Αλήθεια ποια θα είναι αυτά τα αντικείμενα; Μήπως τα ‘’φιλέτα’’ για να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε ευέλικτα μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου που θα ελέγχουμε πλήρως;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

2.Ερωτηματικά όμως προκύπτουν και από τα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν, όπως αυτό της συμμετοχής του δήμου Ιωαννιτών με 240.000 ευρώ για την σύσταση του Οργανισμού και την υποχρέωση να συμμετέχει σε επερχόμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, χωρίς όμως να παρουσιάζεται πουθενά μέχρι ποιο ύψος είναι διατεθειμένος ο δήμος να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα αυτό, ούτε το μέχρι πότε, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα καταστεί ποτέ ικανός να «αυτοσυντηρείται».

3. Αναφορικά με τις προσλήψεις, το καταστατικό προβλέπει διαδικασίες ΑΣΕΠ μόνο για τις μόνιμες θέσεις, χωρίς να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των κριτηρίων πρόσληψης του προσωπικού ορισμένου χρόνου, πόσο μάλλον για τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις του Γενικού Διευθυντή και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών. Μήπως υποκρύπτεται μια φάμπρικα προσλήψεων με πελατειακά κριτήρια;

4.Οι προγραμματικές συμβάσεις που μπορεί να υπογράψει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν εμπίπτουν στις διατάξεις ελέγχου νομιμότητας. Το ότι στην λογική μιας ανάγκης ευελιξίας των διαδικασιών θα παρακάμπτονται κάποιοι βασικοί έλεγχοι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως γίνεται σαφές ότι μια σειρά νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν με σκοπό να δώσουν υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των δήμων, τις μεγαλόστωμες εξαγγελίες περί «σπουδαίων υποστηρικτικών μηχανισμών» προς τους δήμους από την μεριά της ΕΕΤΑΑ και τέλος το νομοθέτημα περί Αναπτυξιακών Οργανισμών δεν συνάδουν με τη δημοκρατική λειτουργία, τον ορθολογισμό και τη διαφάνεια στην αυτοδιοίκηση.

Η τοποθέτηση Θ. Γιωτίτσα

Κύριος εισηγητής της παράταξης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι εύκολο όταν διαβάσει κανείς το προτεινόμενο καταστατικό να μείνει στο ωραίο περιτύλιγμα που μιλά για αναπτυξιακή επανάσταση που μόνο αυτός ο Οργανισμός μπορεί να φέρει στην περιοχή. Όμως αυτό απέχει από την πραγματικότητα γιατί τέτοια εγχειρήματα όπως για παράδειγμα η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, ως εξέλιξη της ΔΕΤΑΙ και η περίφημη ΑΔΕΙ που μας κόστισε 30 εκ. ευρώ για να γίνουν προσλήψεις ημετέρων, απέτυχαν παταγωδώς. Και τότε οι φιλοδοξίες ήταν μεγάλες, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Καλούμαστε να εγκρίνουμε 240.000 ευρώ από χρήματα του δήμου μόνο για τη σύσταση του Οργανισμού χωρίς ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει αυτός να αυτοσυντηρείται. Χρήματα που σύντομα θα χρειαστεί να αυξηθούν, όταν υπάρχουν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες στο δήμο.

Δυστυχώς, τα δείγματα από αυτή τη δημοτική αρχή δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την λειτουργία του Οργανισμού με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε, είδαμε εδώ και 1,5 χρόνο μια ρεβανσιστική λογική που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την κατάθεση ελλιπών φακέλων σε προτάσεις, πλήρης αδυναμία αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και μια γιγάντωση πελατειακού συστήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις και προσλήψεις ειδικών συνεργατών ακόμα και σε υπηρεσίες του δήμου που δεν χρειάζονται».

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας