Χωρίς ουσιαστική μέριμνα για τις επιχείρησεις τα δημοτικά τέλη του 2021

03/12/20 | Γραφείο Τύπου

Για αιφνιδιασμό και απαξίωση του Σώματος, για μια ακόμη φορά, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών.

Όπως εξήγησε αν είχε δοθεί ο χρόνος που απαιτούνταν για να μελετηθούν τα στοιχεία της εισήγησης, η παράταξή μας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στο διάλογο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με μια πλήρως επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση.

«Αντ’ αυτού επιλέξατε να μας στείλετε τις προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έγιναν με διαφορά μόλις μιας μέρας, την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς δηλαδή χρονικά περιθώρια για να μελετήσουμε και να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση», είπε εισαγωγικά ο κ. Μπέγκας και κατέληξε τονίζοντας πως επί θητείας του ο χρόνος επεξεργασίας τέτοιων σημαντικών θεμάτων για όλες τις παρατάξεις ήταν πάντα επαρκής.

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «επικοινωνιακή απάτη και πολιτική εξαπάτηση».

Αμφισβήτησε, τόσο την ανταποδοτικότητα της μείωσης, όσο και το πώς τεκμηριώνει η δημοτική αρχή ποιες επιχειρήσεις πλήττονται.

Ταυτόχρονα ανέπτυξε την πρόταση της παράταξης που αφορούσε στην οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων.

Εξήγησε δε ότι η μείωση των τελών στις επιχειρήσεις, με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ίδιες, κάτι που οδηγεί σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που προφανώς θα μειώσει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Αναρωτήθηκε δε αν η υπηρεσία είναι σε θέση να επεξεργαστεί τον όγκο των αιτήσεων που πιθανά θα προκύψουν όταν οι επιχειρήσεις που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τελών είναι χιλιάδες.

«Όταν την άνοιξη για την πλήρη απαλλαγή των τελών έγιναν μόλις 100 αιτήσεις, εσείς μας λέτε ότι για μια απλή μείωση θα προστρέξουν κατά χιλιάδες οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες να καταθέσουν αιτήσεις στο Δήμο; Ακόμα κι αν γίνει αυτό όμως, μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων αυτών;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο κ. Γιωτίτσας.

Ο ίδιος τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων, όπως έκαναν άλλοι δήμοι στην Ήπειρο, προσθέτοντας πως στην προσπάθειά της να ξεγελάσει τους πολίτες της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων ότι μειώνει τα τέλη των κατοικιών –μια μείωση που στην ουσία δεν ξεπερνά το 1 ευρώ το μήνα- θυσίασε 700.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της για χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις τοπικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αγωνιώδη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει τις μικρές μειώσεις των δημοτικών τελών με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι το ύψος του κόστους αυτού η δημοτική αρχή το παρουσιάζει όπως τη συμφέρει, αφού επισημάνει αρχικά πως τα αυξημένα έσοδα από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος υπάρχει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μας εμφανίζεται ένα τιμολόγιο 1,2 εκ. ευρώ από τον ΦΟΔΣΑ- το οποίο μάλιστα αφορά προηγούμενη χρήση (;)-  για να μας επισημάνετε ότι η χρέωση γίνεται προκαταβολικά κι όχι απολογιστικά στο τέλος του έτους, ενώ την ίδια στιγμή εσείς εγγράφετε αυθαίρετα στον προϋπολογισμό 800.000 ευρώ ως έξοδα για την εισφορά του δήμου στον ΦΟΔΣΑ.  Η δαπάνη γίνεται λάστιχο. Παίζετε με τη νοημοσύνη μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε κριτικά απέναντι στον λαϊκισμό της δημοτικής αρχής ότι δήθεν μειώνει τα τέλη, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα δουν καμία ουσιαστική μείωση στις τσέπες τους.

Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και επέκρινε την προσπάθεια να κατηγορηθεί ο ΦΟΔΣΑ για το αυξημένο  κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι θα συμβεί.

«Όλοι μιλάνε για το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που όμως ήταν γνωστό ότι θα έρθει. Κανείς δεν αναφέρεται στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Δεν πρέπει αυτό να είναι η προτεραιότητα; Γιατί κανείς σας δε λέει ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος αλλά ταυτόχρονα έχει κι ένα ισχυρό αποτύπωμα φιλικό προς το περιβάλλον; Γιατί κανείς δεν αναφέρει ότι η συμπίεση του κόστους θα επέλθει από την μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, αν και εφόσον αποφασίσετε να προωθήσετε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής;», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας