Η “Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα” συνυπογράφει τη Διακήρυξη Ενεργειακής Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

28/09/23 | Γραφείο Τύπου

Η “Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα” ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων παρατάξεων και ΟΤΑ πανελλαδικά που αγκάλιασαν και συν-υπόγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη Διακήρυξη Ενεργειακής Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η Διακήρυξη αποτελεί πρωτοβουλία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων RESCOOP.eu και της οργάνωσης ΗΛΕΚΤΡΑ energy.

Ο τόπος μας, η Ελλάδα και η Ευρώπη διανύει μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση η οποία εξωθεί δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης καθώς σύμφωνα με τον νόμο 5037/2023 αποτελούν συνεταιρισμούς, μέσω των οποίων πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ΟΤΑ και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συν-επενδύσουν σε έργα καθαρής ενέργειας, παράγοντας έτσι συλλογικά και τοπικά τη δική τους ενέργεια.

Περιληπτικά, οι προτάσεις της Διακήρυξης βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

Ένας ΟΤΑ μπορεί να:

1) ιδρύσει και να συντονίσει μία δική του ενεργειακή κοινότητα. Η συνεργασία τους με υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες, που κατέχουν ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτών.

2) συμμετέχει ως μέλος σε ενεργειακή κοινότητα που έχει συσταθεί από πολίτες. Η ενεργειακή κοινότητα “ΜΙΝΩΑ” αποτελεί το εξέχον ελληνικό παράδειγμα συνεργασίας τόσο με τοπικούς Δήμους όσο και με την Περιφέρεια Κρήτης, φορείς οι οποίοι ως μέλη της Μινώα στηρίζουν έμπρακτα την δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση της περιοχής τους.

3) υποστηρίζει το έργο τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλος. Για παράδειγμα παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, στέγες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τεχνογνωσία, εξοπλισμό, χώρο για συναντήσεις, δικτύωση, συνεργασία σε σχεδιασμό και ανάπτυξη έργων, καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας, κοινές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, κλπ.

Η παράταξη μας δεσμεύεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στον Δήμο ώστε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, να ενισχύσει την τοπική οικονομία προσφέροντας ελκυστικές νέες θέσεις εργασίας (ειδικά για τους νέους) και να συμβάλλει στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας