Η κοινωνία στενάζει από την ενεργειακή κρίση και η δημοτική αρχή επιβαρύνει κι άλλο τις τσέπες των δημοτών με μηδενικές επιδόσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση

18/04/22 | Γραφείο Τύπου

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για τις μηδενικές επιδόσεις της σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση επέρριψε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Την ώρα που η κοινωνία στενάζει η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε. Αντίθετα, με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εμμονή της δημοτικής αρχής να ακυρώσει το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led, στερεί από το δήμο μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση.

«Είστε υπόλογοι απέναντι στο γιαννιώτικο λαό για τα επιπλέον οικονομικά βάρη που του επιβάλλατε με την εμμονή σας να ακυρώσετε έναν ουσιαστικά τελειωμένο διαγωνισμό που σήμερα θα ανακούφιζε οικονομικά τόσο τα ταμεία του δήμου όσο και τους δημότες του», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και αναρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τα led κι αν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ θα παραμείνει τουλάχιστον ίδια, ή λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους οι δημότες θα δουν αυξήσεις και στα δικά της τιμολόγια.

Σε κίνδυνο τα έργα

Συνεχίζοντας την κριτική του για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης έφερε προ των ευθυνών της τη διοίκηση του δήμου σε σχέση με την εξέλιξη μιας σειράς έργων, τα οποία όπως είπε καρκινοβατούν.

«Ανεξαρτησίας, πεζοδρόμηση Σιαράβα, νηπιαγωγείο στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους είναι μερικά από τα παραδείγματα. Κι όλα αυτά εξαιτίας της εγκληματικής σας αμέλειας και των παλινωδιών του πρώτου έτους της θητείας σας όπου οι εγκρίσεις και οι ακυρώσεις δημοπράτησης έργων πηγαινοερχόταν στην οικονομική επιτροπή χάνοντας πολύτιμο χρόνο», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Φάμπρικα αναθέσεων

Στη συνέχεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως έχει χάσει και η ίδια το μέτρημα σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις.

«Πλέον υπάρχει μια χαρακτηριστική μανιέρα αναθέσεων που τιτλοφορείται: ‘’ωρίμανση φακέλου’’, η οποία όποτε ήρθε στην οικονομική επιτροπή συνοδευόταν από εισήγηση μιας σελίδας, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωρίμανση φακέλου για την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου στη Δομπόλη που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στην οικονομική επιτροπή χωρίς καμία τεκμηρίωση», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις για μια ανάθεση του δημάρχου που αφορά στην ανανέωση του domain name της σελίδας travelioannina.gr για ένα χρόνο με το ποσό των 390 ευρώ την ώρα που οι τιμές στην αγορά δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ.

 

Υπηρεσίες δόμησης

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στα προβλήματα των υπηρεσιών δόμησης που ταλανίζουν και την πολεοδομία των Ιωαννίνων, προτρέποντας τη δημοτική αρχή να πιέσει για την επίλυσή τους και προτείνοντας την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, καυτηρίασε για μια ακόμα φορά την προβληματική διαδικασία της σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις με θέματα ουσίας έχουν γίνει είδος πολυτελείας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην επιλογή της δημοτικής αρχής να συγκαλέσει το σώμα παραμονή της 25ης Μαρτίου για να παρουσιάσει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Αναρωτήθηκε δε, αν υπάρχει πρόθεση να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη για το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Πέραμα

Τέλος, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ζήτησε ενημέρωση για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική ενότητα Περάματος κι έχει να κάνει με ένα αίτημα ανταλλαγής που αφορά μεγάλο αριθμό συνδημοτών μας.

Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει και την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία είχε δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών προκειμένου να λυθεί. Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει άλυτο 2,5 χρόνια μετά.

Κλείνοντας, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια με αφορμή την αγνόηση της τοπικής κοινότητας Ιωαννίνων στο θέμα της ονοματοδοσίας μιας πλατείας της πόλης με το όνομα του Θ. Αγγελόπουλου, κάτι το οποίο έκανε γνωστό η πρόεδρος της Κοινότητας με επιστολή της.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας