Μήνυμα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

19/05/21 | Γραφείο Τύπου

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να οργανώσει αυτοπροσώπως τη β’ φάση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η πολιτική της Οθωμανικής στην αρχή και στη συνέχεια της Κεμαλικής Τουρκίας, που υλοποιήθηκε μέσω δολοφονιών, λεηλασιών, πυρπολήσεων και διωγμού, «στοίχισε» στον Ποντιακό Ελληνισμό πάνω από 350.000 νεκρούς -το 50% περίπου του πληθυσμού – και την απώλεια της πατρογονικής τους εστίας.

Το 1994 με απόφαση του το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»

Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα, η Νεοκαισαρεία και όλες οι προσφυγικές κοινότητες ανά την χώρα. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή κοινότητα και παράδοση, είναι αναγκαίο όλοι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή.

Ιδιαίτερα η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου η οποία πρέπει να διατηρήσει την προσφυγική της συνείδηση.

Να συντηρήσει τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία της, η ιστορία και η ταυτότητά της.

Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας