Θ. Μπέγκας: Το μείζον ζήτημα για την είναι η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της «Σχεδία»

20/05/21 | Γραφείο Τύπου

Το μείζον ζήτημα για την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» είναι η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της «Σχεδίας», ενός θεσμού με τεράστια κοινωνική προσφορά στη βάση των καταστατικών της αρχών. Αυτό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων.

Ο κ. Μπέγκας επισήμανε πως η σημερινή συζήτηση είναι απότοκο της πρωτοβουλίας που έλαβαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αναρωτήθηκε γιατί η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να φέρει νωρίτερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μετά τον κοινωνικό θόρυβο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα καθώς και γιατί δεν φρόντισε να αποσταλούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω επιστολής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ώστε να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος.

Θύμισε δε, ότι ο δήμος Ιωαννιτών κι όχι η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι εταίρος στη «Σχεδία» και γι’ αυτό η εκπροσώπησή του είναι προϊόν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο εκπρόσωπος μας στη «Σχεδία» είναι εκπρόσωπος του δήμου κι όχι της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ο κ. Τζιμογιάννης κατέχει τη θεσμική του θέση εκπροσωπώντας με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου το δήμο Ιωαννιτών κι όχι τη δημοτική αρχή, μέχρι τη λήξη της θητείας του. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Ελισάφ έχει αποφασίσει να ενεργεί ως μονάρχης. Το αποδεικνύει άλλωστε κάθε μέρα με τις διάφορες πρακτικές που επιλέγει. Και καλά να ενεργούσε ως σοφός μονάρχης. Δυστυχώς σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ενώ θα έπρεπε να δράσει πυροσβεστικά με σκοπό το καλό της «Σχεδίας», φροντίζει να βάζει μπουρλότο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα σκοπό να πάρει θέση σε μια διένεξη η οποία έχει προκύψει μεταξύ της διοίκησης της «Σχεδίας» και του επιστημονικού της υπεύθυνου, ειδικά από τη στιγμή που αυτή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Συνεχίζοντας να αποκαλύπτει τις ευθύνες του Δημάρχου, τόνισε ότι θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να καλέσει τον κ. Τζιμογιάννη να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα τεκταινόμενα, ως εκπρόσωπος του δήμου στη «Σχεδία», προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, κι σαν να μην υπήρχαν άλλα μείζονα θέματα να ασχοληθεί, απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο της «Σχεδίας» με την οποία τον προέτρεπε να μην λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όσον αφορά την επιστημονική λειτουργία του Κέντρου, με την αιτιολογία ότι επίκειται νέος ορισμός εκπροσώπων του δήμου στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Κάτι που φυσικά ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα, καθώς η θητεία του κ. Τζιμογιάννη λήγει τον Ιούνιο του 2021 και όχι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ελισάφ. Μάλιστα οι επιστολές συνεχίστηκαν μέχρι και πριν λίγο καιρό, στη λογική του προσωπικού χειρισμού του ζητήματος της «Σχεδίας» εκ  μέρους του Δημάρχου, χωρίς καμία διάθεση να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Τζιμογιάννης κατέχει τη θέση του πρόεδρου της «Σχεδίας» επί μακρόν κι εκ των αποτελεσμάτων πιστεύουμε ότι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό έχουν σημαντική προσφορά στην κοινωνία. Σε αυτή τη λογική, ως εκπρόσωπος του Δήμου μας, πιστεύω ότι τίμησε την επιλογή μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει την υποχρέωση, όποτε του ζητηθεί, να ενημερώσει το Σώμα το οποίο εκπροσωπεί», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας.

Επισήμανε δε, ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της αντιπολίτευσης με το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση του θέματος, να παρουσιαστούν δηλαδή τα πεπραγμένα της διοίκησης της «Σχεδίας».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η επιλογή του δημάρχου να υποκαταστήσει την υποχρέωση της συνεργασίας Δήμου και «Σχεδίας» με μια προσωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρό της ήταν απαξιωτική και πρόσθεσε ότι η παράταξή του θα παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις, συμβάλλοντας στην ομαλή εξέλιξη των γεγονότων για το καλό του τόσο σημαντικού αυτού θεσμού που έχει αποδεδειγμένα μεγάλη προσφορά στο πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας