Θ. Μπέγκας: Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν πολιτεύεται με τη λογική της «αντιπολίτευσης της τρικλοποδιάς»

01/06/21 | Γραφείο Τύπου

Την υπογραφή των υπεύθυνων δηλώσεων των γυναικών δημοτικών συμβούλων της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τις οποίες κάνουν γνωστό ότι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, καθώς και την επίδοσή τους στον πρόεδρο της Επιχείρησης, έκανε γνωστή σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά  από αίτημα του προέδρου της Επιχείρησης στην προσπάθεια της διοίκησης να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε σχέση με την σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

«Η ενέργεια μας αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» έχει ως  μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει τους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του Δήμου στη λογικής και τις πρακτικές της ‘’αντιπολίτευσης της τρικλοποδιάς’’, ότι δηλαδή αντιμετωπίσαμε κατά κόρον την περίοδο της δικής μας θητείας», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Οφείλουμε όμως σε πολιτικό επίπεδο να αναδείξουμε δύο παραμέτρους:

Α) Την πολιτική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ και της Δημοτικής Αρχής:

Την ευθύνη συγκρότησης ενός Δ.Σ. την έχει προφανώς η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Έκανε όμως η σημερινή δημοτική αρχή σωστά τη δουλειά της;

Προφανώς όχι.

Η μέθοδος που επιλέγει σήμερα να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί της ουσίας ευτελίζει τις διαδικασίες και δεν είμαστε σίγουροι αν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή όφειλε δημόσια να αναγνωρίσει την πολιτικής της ευθύνη και στη συνέχεια να ζητήσει τη βοήθεια των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την επίλυση του προβλήματος.

Άσχετα με τις δικές μας ενέργειες η δημοτική αρχή θα πρέπει να φέρει άμεσα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την αναμόρφωση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ώστε να διασφαλίσει την εγκυρότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν από εδώ και στο εξής.

Άλλωστε, το πρόβλημα είναι γνωστό στη Διοίκηση πάνω από ένα χρόνο, εξ αιτίας προσφυγής που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος προτάθηκε από συμπράττουσα παράταξης της Δημοτικής Αρχής, την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία.

Γιατί η Διοίκηση άφησε το χρόνο να κυλήσει με κίνδυνο να καταπέσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και μαζί μ’ αυτό ένας μεγάλος αριθμός αποφάσεων του, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργίας της Επιχείρησης και την εξέλιξη σημαντικών έργων για τον τόπο;

Δεν αποτελούν τα στοιχεία αυτά απόδειξη ανικανότητας διοίκησης με αποτέλεσμα να βλάπτεται ο τόπος και οι πολίτες;

Και βέβαια ο ανεύθυνος τρόπος άσκησης διοίκησης δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρκεί να θυμηθούμε για παράδειγμα τη διαδικασία έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης για των αγωγό στην Λ. Νιάρχου που ακολούθησε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ.

Β) Η δεύτερη παράμετρος που πρέπει να αναδειχτεί έχει να κάνει με την ηθική και τη δεοντολογία στην πολιτική. Η παράταξή μας ποτέ δεν θα πρωταγωνιστούσε στην ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος το οποίο θα δημιουργούσε αναστάτωση σε μια δημοτική επιχείρηση.  Κι αυτό πράξαμε παρότι μας ήταν γνωστό από την πρώτη μέρα. Θυμίζω όμως ότι την περίοδο 2014-2019 η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ‘’ Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία’’, πρωταγωνίστησε ώστε να κινηθεί η διαδικασία υποβολής μια αντίστοιχης προσφυγής. Σε εκείνο το Δ.Σ. εκπροσωπούνταν από τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, ενώ το αναπληρωματικό της μέλος είναι ο σημερινός προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη».

Στη συνέχεια, κι αφού τόνισε ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρξε μεν και στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης, επιλύθηκε δε πολύ γρήγορα κα οι επιπτώσεις περιορίστηκαν σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ μιας πολύ μικρής περιόδου, διερωτήθηκε αν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης θητείας του ως μέλος του Δ.Σ. δεν όφειλε να διαθέτει καλύτερα ανακλαστικά για να την προστατέψει, καθόσον διέθετε την πρότερη εμπειρία.

«Και δεν φτάνει που η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας πρωταγωνιστούσε το 2014 στα τότε γεγονότα, εξέδωσε και στις 28 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ένα ‘’διθυραμβικό’’ δελτίο τύπου πανηγυρίζοντας για το ‘’αίσιο’’ αποτέλεσμα της ’’αντιπολίτευσης της τρικλοποδιάς’’», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας κι απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή τόνισε:

«Όχι κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Δεν είμαστε ίδιοι. Η παράταξή μας έχει αρχές, ήθος και δεοντολογία στην άσκηση της πολιτικής, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και των δημοτών του κι όχι το μικροπολιτικό συμφέρον κι αυτό, να είστε σίγουροι, το γνωρίζουν οι πολίτες».

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας