Οι καθυστερήσεις και οι χαμηλές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ φέρουν την υπογραφή της «Νέας Εποχής»

03/06/21 | Γραφείο Τύπου

Θέτοντας τρία βασικά ερωτήματα και απαντώντας τα με επιχειρήματα ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, όπου συζητήθηκε η πορεία των έργων ΕΣΠΑ, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Τα ερωτήματα που έθεσε αρχικά ήταν τα εξής:

  • Γιατί τα οργανωτικά κέντρα της Ε.Ε. που συγκροτούν τη διαδικασία υλοποίησης μιας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ σχεδιάζουν με εννεαετή ορίζοντα υλοποίησης;
  • Γιατί τα στοιχεία και η εμπειρία δείχνουν ότι διαχρονικά σε κάθε προγραμματική περίοδο οι απορροφήσεις είναι σε χαμηλά ποσοστά μέχρι τα μέσα αυτής;
  • Γιατί στις δημοτικές αρχές οι οποίες τυχαίνει να διοικούν στα χρόνια της λήξης μια προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ τυχαίνει ο κλήρος να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων και των απορροφήσεων, κάτι που συνέβη στην αρχή της θητείας της δικής μας δημοτικής αρχής;

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Μπέγκας ήταν πολύ συγκεκριμένη:

«Το ΕΣΠΑ είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει σε μια χώρα της Ε.Ε. τη δυνατότητα να υλοποιήσει κάποια σημαντικά έργα μεγάλης κλίμακας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται μια σειρά βημάτων, από τη σύλληψη, το σχεδιασμό, τη διαδικασία ένταξης και στη συνέχεια την υλοποίηση, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι χρόνοι για να γίνουν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί και σίγουρα υπερβαίνουν το χρόνο μιας αυτδιοικητικής περιόδου. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα πρώτα χρόνια δεν εμφανίζονται σημαντικές απορροφήσεις».

Στη συνέχεια, κι αφού σημείωσε πως σε πολιτικό επίπεδο το πιο σημαντικό στοιχείο στην έναρξη μιας προγραμματικής περιόδου είναι η δημοτική αρχή που διοικεί να έχει όραμα και σχέδιο, τόνισε ότι η δική του δημοτική αρχή βρέθηκε στην ευτυχή για τον τόπο θέση να διοικεί το δήμο στην έναρξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, διαθέτοντας και όραμα και σχέδιο.

Πρόσθεσε δε ότι «μετά από συνειδητή πολιτική επιλογή ο σχεδιασμός τέθηκε σε διαβούλευση με την κοινωνία, ως μια θέση αρχής, γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία. Μία επιλογή που εν γνώση μας κόστισε σε χρόνο».

Περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν στο δεύτερο μισό της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, όπου πια τα ηνία του δήμου έχει η σημερινή δημοτική αρχή, ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε ότι της παραδόθηκε μια πληθώρα έργων διαβαθμισμένης ωριμότητας με μοναδική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τα ολοκληρώσει χωρίς να απολέσει πόρους για το καλό του τόπου.

Συνέχισε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα για να αποτυπώσει τις πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία, όπως τόνισε, αντικειμενικά δεν είχε κανένα χρονικό περιθώριο να σχεδιάσει ή να μελετήσει κανένα μεγάλο έργο, παρά τα όσα μεγαλόστομα έλεγε προεκλογικά, ωστόσο δεν θα μπορούσε να το κάνει έτσι κι αλλιώς, αφού δεν είχε κανένα όραμα και σχέδιο για τον τόπο.

Περάν των στρατηγικών αυτών ελλείψεων όμως, το πιο επικίνδυνο για τον τόπο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπέγκας, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία συγκροτημένη πρόταση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Φτάνοντας στα παραδείγματα που αποτυπώνουν την κάκιστη επίδοση της δημοτικής αρχής στον συγκεκριμένο τομέα ο κ. Μπέγκας είπε χαρακτηριστικά:

«Κεντρική Πλατεία: Απώλεια πόρων ΕΣΠΑ που προορίζονταν αποκλειστικά για το δήμο Ιωαννιτών. Σήμερα βρισκόμαστε στο μηδέν.

Οδοφωτισμός: Απώλεια πόρων ΕΣΠΑ με την ακύρωση  του διαγωνισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη. Σήμερα βρισκόμαστε στο μηδέν.

Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού: Κίνδυνος απώλειας πόρων ΕΣΠΑ. Σήμερα βρισκόμαστε στο μηδέν. Αδύνατον να προβλέψουμε την έναρξη των εργασιών αφού δε γνωρίζουμε πότε θα απομακρυνθεί η λυματολάσπη από το οικόπεδο.

Παλιό Άσυλο Ανιάτων: Υπερηφανεύεται ο δήμαρχος ότι έλυσε το γόρδιο δεσμό μιας προγραμματικής σύμβασης. Αλήθεια η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής έχει καμία σχέση με τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του έργου και την ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο; Αποτελεί κομμάτι του πολιτικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής; Διατύπωσε διαφορετική ολοκληρωμένη άποψη από αυτό που πρότεινε η δική μας δημοτική αρχή; Μπορεί η επίλυση ενός γραφειοκρατικού ζητήματος που ούτως ή άλλως μια οποιαδήποτε δημοτική αρχή όφειλε να πράξει στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου να θεωρηθεί κομμάτι ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού; Για να μην σχολιάσω το γεγονός ότι προεκλογικά άλλα υπόσχονταν να κάνει στον συγκεκριμένο χώρο η παράταξη του δημάρχου.

Πάρκο Πολιτισμού: Ισχύουν τα ίδια με αυτά που αναφέρθηκαν στο Άσυλο Ανιάτων. Γίνεται απόπειρα να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της διασφάλισης της χρηματοδότησης από τη δική μας δημοτική αρχή.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης υπογράμμισε ότι ο χρόνος που έχει χαθεί δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και εξέφρασε την αγωνία του για την κατάληξη των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

«Κάθε προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ στοχεύει σε διαφορετικές πολιτικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ελπίζουμε ότι αν χαθεί ένα έργο θα διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το επόμενο ΕΣΠΑ, ούτε από άλλα προγράμματα όπως για παράδειγμα το «Αντώνης Τρίτσης». Ανησυχούμε σφόδρα γιατί οι μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Κύριε Δήμαρχε έχετε γίνει απόλυτα προβλέψιμος και επαναλαμβανόμενος. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης σας φταίει για όλα ο κορωνοϊός, η γραφειοκρατία και η κακή προηγούμενη δημοτική αρχή. Ελπίζουμε η αποψινή μας συζήτηση, έστω και την τελευταία ώρα, να αφυπνίσει τη δημοτική αρχή για το καλό του δήμο Ιωαννιτών και των πολιτών κι αφού δεν οραματίστηκε και δεν σχεδίασε τίποτα για τον τόπο, τουλάχιστον να προλάβει να υλοποιήσει», κατέληξε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας παράλληλα κι όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους συνεργάστηκε την προηγούμενη περίοδο με σχέδιο κι όραμα για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Η κεντρική εισήγηση

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης, πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος αποδόμησε με στοιχεία το αφήγημα της δημοτικής αρχής ότι δεν παρέλαβε τίποτα ώριμο και πως οι επιδόσεις της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου ήταν μηδενικές.

Αφού ανέλυσε βήμα βήμα τα όσα έγιναν από το 2015 μέχρι το 2019 στη θητεία της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», θυμίζοντας την προετοιμασία των έργων από το μηδέν με συμμετοχική διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου παρουσιάστηκαν οι σκέψεις για τις δράσεις που θα ενταχτούν στο ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν μαζί με φορείς και την κοινωνία, πρόσθεσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια κατέληξε το καλοκαίρι του 2017 με το δήμο Ιωαννιτών να έχει ολοκληρωμένο ένα σχέδιο 30 εκ. ευρώ με προϋπολογισμό έργων που έφτανε τα 80 εκ. ευρώ.

«Καλοκαίρι 2017 με καλοκαίρι 2019, η δική μας ευθύνη κύριε Δήμαρχε. Αλήθεια πόση απορρόφηση περιμένατε να έχουμε σε 2 μόλις χρόνια και πόση έχετε εσείς στο αντίστοιχο διάστημα;  Κι αλήθεια γιατί η δημοτική σας αρχή αντί να μας προσεγγίσει για να ενημερωθεί αρμοδίως από τους πολιτικούς προϊσταμένους για το που βρίσκονται τα έργα αυτά, γνωρίσαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης αφού επιλέξατε να συνομιλείτε μόνο με τις υπηρεσίες και να ακυρώνετε έργα του ΕΣΠΑ, όπως αυτό της κεντρικής πλατείας και των led, με γνωστά τα αποτελέσματα σήμερα που είμαστε στο μηδέν;», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας για να προσθέσει:

«Και για να σταματήσει το παραμύθι, 13 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ παραλάβατε τον Σεπτέμβριο του 2019, έργα ακόμα και ολοκληρωμένα τα όποια αποκρύψατε από την εισήγησή σας. Μάλιστα ο ίδιος δηλώσατε τότε ότι οι υπηρεσίες απέδειξαν ότι μπορούν να σχεδιάσουν και να μελετήσουν και τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν. Ξέρετε οι άλλοι δήμοι στη χώρα πόσα έργα εντάξανε στο ίδιο διάστημα; Μηδέν, κύριε δήμαρχε. Οι καθυστερήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και η σήμερα δύο χρόνια μπροστά βρίσκεστε σε πολύ κακή κατάσταση. Είχατε χρόνο να δουλέψετε αλλά δεν λέτε την αλήθεια».

Για την ΔΕΥΑΙ

Τέλος, ειδική αναφορά στη ΔΕΥΑΙ, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Μάκης Χρυσοστόμου.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ είναι προϊόν σύλληψης και σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω των 52 εκ. ευρώ.

«Στα χρόνια που διοικήσαμε είχαμε ένα όραμα και καταθέσαμε ένα σχέδιο στα αρμόδια υπουργεία πιέζοντας πολιτικά για να εντάξουμε όλα αυτά τα έργα. Δώσαμε μάχες και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μηδενικά», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας