Ο προγραμματικός λόγος της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» σε θεματική εκδήλωση με επιστήμονες

08/05/19 | Γραφείο Τύπου

Την κουλτούρα της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων με τους επιστημονικούς φορείς τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος, Θωμάς Μπέγκας, στη 2η Θεματική Εκδήλωση που οργάνωσε χθες το βράδυ η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με συμμετέχοντες-προσκεκλημένους  επιστήμονες: μηχανικούς, οικονομολόγους και νομικούς.

Το Δήμαρχο πλαισίωναν υποψήφιοι της παράταξης από τους τρεις επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι παρέθεσαν απολογιστικά στοιχεία αυτής της δημοτικής θητείας, κυρίως όμως ανέπτυξαν τον προγραμματικό λόγο της επόμενης τετραετίας  που αφορά στους συγκεκριμένους τομείς. Στο πνεύμα αυτό μίλησαν ο  Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Οικονομολόγος, Θωμάς Γιωτίτσας, ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πολιτικός Μηχανικός, Γιάννης Λιόντος, η Αρχιτέκτονας Μηχανικός Έλενα Σιόντη, ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Επίκουρος καθηγητής του Παν/μιου Ιωαννίνων, Γιώργος Σμύρης και η Δικηγόρος Αγγελική Αγγέλη, όλοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων.

Εκφράζοντας τον προγραμματικό λόγο της παράταξης τόνισαν πως ο πολίτης είναι στο κέντρο του Προγράμματος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», η οποία στη νέα περίοδο προτάσσει την οικειοποίηση του Δημόσιου Χώρου από τον πολίτη, καθώς και την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας προς όφελος των δημοτών.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι «αυτή η Δημοτική Αρχή σε κάθε βήμα του σχεδιασμού της για το Δήμο, απέδειξε ότι είναι στην κουλτούρα της η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς».

Για πρώτη φορά οργανωμένη Νομική Υπηρεσία

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμος Ιωαννιτών απέκτησε στην ουσία για πρώτη φορά οργανωμένη Νομική Υπηρεσία, μια υπηρεσία πολύ σημαντική για τη λειτουργία του. Προσλήφθηκαν δύο νομικοί και είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη του τρίτου, ενώ σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ενισχύουν τη λειτουργία της υπηρεσίας νέοι δικηγόροι του τόπου μας, οι οποίοι  κάνουν πλέον την άσκηση τους στο Δήμο Ιωαννιτών. Επίσης είναι σημαντικό το ότι στη θητεία αυτής της Δημοτικής Αρχής ενεργοποιήθηκε ο Συνήγορος του Δημότη.

Η Αγγελική Αγγέλη , δικηγόρος και υποψήφια της παράταξης, επεσήμανε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της θεσμικής συνεργασίας Δήμου και Δικηγορικού Συλλόγου και η καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τους δικηγόρους. Υπογράμμισε δε ως μια πολύ σημαντική παράμετρο για τον Δικηγορικό σύλλογο και όλα τα μέλη του, το γεγονός πως σε αυτή τη δημοτική θητεία ο Δήμος απέδωσε στο σύλλογο τα χρήματα που αντιστοιχούν στους δικηγόρους ως  ποσοστό επί των απαλλοτριώσεων.

Στο επίκεντρο η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής στον οικονομικό τομέα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας αναφέρθηκε στο νοικοκύρεμα του Δήμου που του έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με δικούς του πόρους έργα και δράσεις, αλλά και να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις δημοτικών τελών.

Σε ότι αφορά στη Δημοτική Περιουσία ο κ. Γιωτίτσας τόνισε πως ο Δήμος δεν γνώριζε και δεν είχε καταγεγραμμένη και κατοχυρωμένη την περιουσία του. «Προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία καταγραφής και κατηγοριοποίησης της περιουσίας του Δήμου δημιουργώντας φάκελο για κάθε ακίνητο. Πλέον στη νέα θητεία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της προς όφελος των δημοτών, με κορωνίδα το Πάρκο Πυρσινέλλα», όπως είπε.

Σε πρώτο πλάνο το ηπειρωτικό φυσικό και αστικό τοπίο

Ο Αντιδήμαρχος Έργων, πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Λιόντος έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό στην τωρινή δημοτική θητεία, αναφερόμενος σε ένα ευρύ τεχνικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους που υλοποιήθηκε ή εξελίσσεται σε όλο το εύρος του Δήμου. «Η δική μας αντίληψη ήταν ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ένα ποιοτικό αποτύπωμα σε όλο το Δήμο και παράλληλα ωριμάσαμε μελέτες ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα μεγάλα οραματικά έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, αξιοποιώντας τους  επιστημονικούς φορείς και μειώνοντας δραστικά το κόστος των μελετών», όπως είπε ο κ. Λιόντος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυσκολίες αυτής της πενταετίας, καθώς για εξωγενής παράγοντες επί δυόμιση χρόνια δεν   γινότανε δημοπρατήσεις έργων.

«Η ‘πόλη’ είμαστε εμείς οι πολίτες, γι’ αυτό το κέντρο του προγράμματος μας είναι οι πολίτες. Έννοιες όπως η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες, η αστική συνείδηση, η έννοια της συνοικίας-γειτονιάς, είναι στο επίκεντρο του προγραμματικού μας λόγου», τόνισε εισαγωγικά ο Γιώργος Σμύρης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Επίκουρος Καθηγητής στο Παν/μιο Ιωαννίνων, αναφερόμενος στον προγραμματικό λόγο της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα.

Η Ελένη Σιόντη Αρχιτέκτονας Μηχανικός με εξειδίκευση στο αστικό τοπίο , παρουσίασε στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της παράταξης, λέγοντας πως «οι προτάσεις μας αποσκοπούν στην ενεργοποίηση της επαφής του πολίτη με το δημόσιο χώρο, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και είναι ιεραρχημένες ώστε να επωφελούνται οι δημότες σε όλη την έκταση του Δήμου.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας