Προτάσεις για την ενίσχυση με στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης

21/09/21 | Γραφείο Τύπου

Πιστή στην πολιτική της κατεύθυνση, να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη του τόπου, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» μέσω του επικεφαλής της, Θώμα Μπέγκα, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο μια πρόταση που θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αφορμή στάθηκε η έναρξη του έργου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή αν και βρήκε ώριμο προς υλοποίηση κατάφερε να εκκινήσει με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Μια παρέμβαση που οραματίστηκε η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και του επαγγελματίες της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, το πρώτο σκέλος της πρότασης της παράταξής του αφορά στην επανεκκίνηση της συζήτησης με την Εθνική Τράπεζα, που είχε ξεκινήσει επί θητείας του, για την αγορά του ακινήτου της επί της οδού Ανεξαρτησίας προς στέγαση της δημοτικής πινακοθήκης.

«Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε μια εμφατική παρέμβαση στην περιοχή με την ενσωμάτωση μιας υψηλού επιπέδου δημοτικής πολιτιστικής δομής, όπως άλλωστε έχει κάνει ήδη η λειτουργία μια ιδιωτικής σχολής χορού στο χώρο του παλιού καφωδείου», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά την αγορά από το δήμο ενός οικοπέδου στην περιοχή του Μάτσικα που έχει «πρόσωπο» τόσο επί της οδού Παπανδρέου όσο και στην παραλίμνια περιοχή για τη δημιουργία ενός μεγάλου δημοτικού χώρου στάθμευσης.

«Είναι μια πρόταση που συνάδει και με τον γενικότερο σχεδιασμό του ΣΒΑΚ η οποία δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την περεταίρω επίλυση των λειτουργιών της παραλίμνιας ζώνης με κέντρο τον άνθρωπο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Το εβραϊκό νεκροταφείο
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στα φαινόμενα βανδαλισμού και σύλησης του εβραϊκού νεκροταφείου καταδικάζοντας για μια ακόμα φορά τις ενέργειες αυτές.

Πρόσθεσε όμως, απευθυνόμενος στο δήμαρχο, ότι ο δήμος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ευπρεπισμού του νεκροταφείου καθώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν τιμά κανέναν.

«Σε ένδειξη σεβασμού των νεκρών και της ιστορικής πολιπολιτισμικότητας της πόλης οφείλουμε να παρέμβουμε άμεσα διότι εκτός των άλλων υπάρχει και η έντονη ανησυχία των περιοίκων για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, μεταφέροντα και την προσωπική του άποψη καθώς επισκέφτηκε τον χώρο για να διαπιστώσει από κοντά τα όσα ανέφερε.

Ενημέρωση για το «Αντώνης Τρίτσης»

Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε μια ενημέρωση για τους τίτλους και τους προϋπολογισμούς των έργων που έχει εντάξει ο δήμος μας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καθώς, όπως τόνισε, βρισκόμαστε σε μια φάση πλήρους ανάπτυξης με πολλούς δήμους ανά την χώρα να εντάσσουν συνεχώς νέα έργα, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών, εξ όσων γνωρίζει, κανένα.

Για τη Δομπόλη

Για μια επιτυχία της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου που στέγαζε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δύσκολα για το δήμο μας τώρα αρχίζουν καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίησή του.

«Υπήρξαν παλινωδίες και το γνωρίζουμε όλοι. Προφανώς το αρχικό αίτημα αφορούσε στη στέγαση υπηρεσιών, σήμερα η δημοτική αρχή απομακρύνεται από την άποψή αυτή γιατί διαπίστωσε ότι οι προβληματισμοί που διατύπωνε η παράταξη μας ήταν βάσιμοι. Βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Είμαστε εδώ να καταθέσουμε τις απόψεις μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Κατέληξε δε θυμίζοντας ότι στη διάρκεια της θητείας του διεκδικήθηκαν και αποδόθηκαν στο δήμο δημόσια ακίνητα όπως το άσυλο ανιάτων, οι πρώην στρατιωτικές φυλακές και οι πρώην στρατιωτικοί φούρνοι για τα οποία όμως υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης, αντίθετα δηλαδή με ότι έγινε για το κτίριο επί της οδού Δομπόλη.

***

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ξεκαθάρισε ότι είναι η τελευταία φορά που τα μέλη της συμμετέχουν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία δεν πραγματοποιείται δια ζώσης, εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο συνεχίζει να επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με αυτόν τον τρόπο.

Όπως τόνισε, αποτελεί σαφέστατη επιλογή της δημοτικής αρχής να ευτελίσει όσο μπορεί τη λειτουργία του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου του δήμου, κάτι που έπραξε και σήμερα με την απόφασή της να συγκαλέσει τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη παρά τα αντιθέτως λεγόμενα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου πριν λίγες μέρες.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας