Μήνυμα Θ. Μπέγκα για την επέτειο ίδρυσης της Ανατολής

14/09/21 | Γραφείο Τύπου

Την 88η επέτειο από την ίδρυση του προσφυγικού χωριού, που πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής των κατοίκων του, γιορτάζουν σήμερα οι Πόντιοι από την Ντούτζια.

Την γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταύρου, στις 14 Σεπτεμβρίου, οι ακρίτες Πόντιοι της κοινότητας Ανατολής καθιέρωσαν συμβολικά να γιορτάζουν την ίδρυση της νέας τους πατρίδας και την εδραίωση και προκοπή τους σ’ αυτή την γωνιά της Ηπείρου, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Την παλιά τους πατρίδα όμως δεν την ξεχνούν. Επιβάλλεται να μην την ξεχνούν. Την κουβαλούν με τους χορούς, τα έθιμα, τη νοοτροπία τους, την ντομπροσύνη τους.

Από το 1933 οι πόντιοι, της Ανατολής, αλλά και μερικά χρόνια αργότερα εκείνοι της Μπάφρας και της Νεοκαισάρειας αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν νέες οικογένειες. Αγωνίστηκαν να διατηρήσουν τα αρχαία τους έθιμα και την ιδιαίτερη ποντιακή τους ταυτότητα. Αγωνίστηκαν με ποντιακή επιμονή και τα κατάφεραν.

Η πορεία τους αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς, καθώς παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να προκόψουν και να αποτελέσουν ένα σημαντικό όσο και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας.

Θωμάς Κ. Μπέγκας,

Επικεφαλής παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας