Θωμάς Μπέγκας :«Είμαστε εδώ πιο σοφοί, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γιατί είμαστε μια πραγματική ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και τα ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ είναι η αποστολή μας»

04/07/22 | Γραφείο Τύπου

enotita politon nea giannena post image 1

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας, η ολομέλεια της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Η έναρξη της Ολομέλειας έγινε αποτίνοντας φόρο τιμής στον αείμνηστο Φίλιππο Τσουμάνη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης και πρώην πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ μέσω του όποιου άφησε σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Ο επικεφαλής, Θωμάς Μπέγκας, στην ομιλία του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της συνεδρίασης, τόνισε πως παρά τις δυσκολίες των καιρών η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αποδεικνύει γιατί είναι η μεγαλύτερη παράταξη του δήμου Ιωαννιτών.

«Η παράταξή μας, είναι εδώ, πιο σοφή, πιο ενωμένη, πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από ποτέ.

Το πιο βασικό όμως δικαιωμένη σε όλες τις μεγάλες επιλογές της, αλλά και αστείρευτη πηγή νέων προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον του μητροπολιτικού μας δήμου για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτός είναι άλλωστε ο σταθερός προσανατολισμός των μεγάλων αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Να δρουν, να αποτιμούν, να ανασυντάσσονται και να προχωρούν, αφομοιώνοντας όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της κοινωνίας.

Και για να το ξεκαθαρίζουμε, προοδευτικό για εμάς είναι κάθε καινούργιο και καινοτόμο που στοχεύει στο δήμο του 21ου αιώνα, με κέντρο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής του και την εξωστρέφεια».

Αδράνεια, υστεροβουλία και ανικανότητα

Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία αν και υποσχέθηκε πολλά προεκλογικά αποδείχτηκε πολύ λίγη για να οδηγήσει τον τόπο μπροστά:

«Μεγάλες τομές υπονομεύτηκαν από την αδράνεια, την άγονη υστεροβουλία και την πολιτική ανικανότητα της τρέχουσας διοίκησης του δήμου.

Τρία χρόνια μετά, όλες οι γειτονιές μας και οι τοπικές κοινότητες έχουν αντιληφθεί το έλλειμμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και οράματος της σημερινής δημοτικής αρχής.

Με ημίμετρα και δισταγμούς, οι πόλεις δεν αλλάζουν. Παρακμάζουν.

Αλλά ακόμα και μια νέα θητεία την οποία τώρα φαίνεται ότι ο κ. Ελισάφ όψιμα αντιλήφτηκε ότι χρειάζεται για να ολοκληρώσει το έργο του, κινούμενη στην ίδια λογική θα είναι μια ακόμα χαμένη τετραετία για τον τόπο.

Αυτό βέβαια τον βολεύει να δηλώνει για να δικαιολογήσει την κακή εικόνα του δήμου για την όποια είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος και οι επιλογές του.

Όσο εύκολα μιλά όμως για μια νέα θητεία, τόσο σιωπά για:

Α) Την απαξίωση και υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και κυρίως του κυρίαρχου, του δημοτικού συμβουλίου.

Β) Την υποβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων.

Γ) Την ανικανότητα διαχείρισης του πρώτου και βασικού πυλώνα αρμοδιοτήτων μιας δημοτικής αρχής, την καθημερινότητα των πολιτών.

Δ) Το έλλειμμα στρατηγικού και οραματικού σχεδιασμού.

Δ) Την αδυναμία να προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων που παραδώσαμε ώριμα και ενταγμένα σε ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα με αποτέλεσμα απώλεια σημαντικών πόρων για τον τόπο.

ΣΤ) Και τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό: την κατάρρευση του βασικού προτάγματος στην προεκλογική τους προπαγάνδα περί χρηστής διοίκησης».

Η παρακαταθήκη

Ακολούθησε μια αναφορά στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής της «Ενότητας Πολιτών» με τον κ. Μπέγκα να σημειώνει τα εξής:

«Ποιά Δημοτική Αρχή έβαλε τέλος στην λογική των αποσπασματικών έργων βιτρίνας και ξεκίνησε οργανωμένα, βήμα-βήμα να κάνει πράξη ένα σύγχρονο δήμο; Εμείς.

Ποιά Δημοτική Αρχή σεβάστηκε απολύτως τα χρήματα των Δημοτών και με πλήρη διαφάνεια και σχεδιασμό τα αξιοποίησε με έργα και μελέτες που υπηρετούσαν την φιλοσοφία των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που αλλάζουν την καθημερινότητα και θεμελιώνουν το μέλλον; Εμείς.

Ποιά Δημοτική Αρχή έκανε πράξη τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, κατέστησε την διαβούλευση κεκτημένη κουλτούρα και έδωσε φωνή σε όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις; Δηλαδή ποια δημοτική αρχή έκανε συμμέτοχο τον πολίτη στη διαμόρφωση του μέλλοντος του δήμου; Εμείς.

Ποιά Δημοτική Αρχή λειτούργησε θεσμικά και προχωρούσε σε διαρκή λογοδοσία στα Δημοτικά Συμβούλια, δίνοντας νόημα στην σημασία της Αυτοδιοίκησης και στην αξία της χρηστής διαχείρισης; Εμείς.

Έγιναν όλα σωστά;

Όχι, φυσικά. Κάναμε λάθη, όπως όλοι όσοι δρουν.

Το στοίχημα όμως είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας αυτά.

Και να είστε σίγουροι ότι μάθαμε και δεν θα τα κάνουμε ξανά».

Η πορεία προς τις εκλογές

Μιλώντας για τις εκλογές του 2023, ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε ότι στόχος είναι η νίκη «για να επαναφέρουμε το δήμο εκεί που του αξίζει».

Σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Οι εκλογές του 2023, πρέπει και μπορούν να γίνουν η εκκίνηση για να κάνουμε, όλες και όλοι μαζί πράξη τα ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Γιατί είμαστε μια πραγματική ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και τα ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ είναι η αποστολή μας.

Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να γεμίσουμε την φαρέτρα μας με:

1. Τον νέο μας προγραμματικό λόγο.

2. Την προοδευτική σύνθεση δυνάμεων.

3. Την επικαιροποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού με βάση την Ευρωπαϊκή αναδιάταξη των πόρων.

4. Τη νέα μας πολιτιστική στρατηγική.

5. Τη νέα και ακόμα πιο εντατική πολιτική μας για διαρκή τουριστική ανάπτυξη.

6. Την θωράκιση της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των γειτονιών και των τοπικών διαμερισμάτων μας.

7. Τη συνέχιση των ολοκληρωμένων υποδομών στον δημόσιο χώρο.

8. Την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

9. Την επίτευξη του μεγάλου ψηφιακού άλματος που θα απλοποιήσει την καθημερινότητα των πολιτών.

10. Και την ολοκληρωμένη πολιτική στην καθημερινότητα (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ), χωρίς μικροπολιτικές αντιλήψεις.

Όλα αυτά θα τα σχεδιάσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, ως η επόμενη Δημοτική Αρχή που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι διαθέτουμε ήδη σημαντικά εργαλεία στην φαρέτρα μας, με στρατηγικές που κοπιάσαμε να ολοκληρώσουμε κατά την περίοδο της διοίκησής μας, όπως το ΣΒΑΚ, το Σχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την Έξυπνη πόλη.

Στρατηγικές που η σημερινή δημοτική αρχή έχει αφήσει στο συρτάρι».

Εγγυητής της ενότητας και της εκλογικής νίκης

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε:

«Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η πορεία προς τις εκλογές θα είναι δύσκολη. Η αντιπαράθεση δεν θα είναι σε επίπεδο προτάσεων και πολιτικών σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Θα είναι σε επίπεδο «συστημικών σχέσεων» και με χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη». Η δική μας δύναμη είναι η ίδια η κοινωνία και η απεύθυνση σε αυτή με προτάσεις και επιχειρήματα. Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου στην ολομέλεια της παράταξής μας δηλώνω παρών, έτοιμος να εγγυηθώ την ενότητα και να ηγηθώ μιας νικηφόρας πορείας προς τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023».

***

Στη διάρκεια της ολομέλειας τοποθετηθήκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν όλες οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβουλών, μελών της παράταξης αλλά και άλλων πολιτών, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρου Νάτση, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αλλά και της παραολυμπιονίκη Ανθής Λιάγκου, την οποία ο κ. Μπέγκας ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Το ίδιο έκανε και για τον κ. Νάτση, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι δύο παρατάξεις από κοινού έχουν στραφεί νομικά κατά των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου που αφαίρεσαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια και μέσω δοτής πλειοψηφίας τις μετέφεραν στις επιτροπές του δήμου.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας