Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΔΜΕΔΕ

04/07/22 | Γραφείο Τύπου

Στο πλαίσιο συναντήσεων με θεσμικούς φορείς αντιπροσωπεία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», αποτελούμενη από τον επικεφαλής, Θωμά Μπέγκα, το δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Λιόντο και το μέλος της παράταξης, Νίκο Σαρακατσάνο, συναντήθηκαν με το προεδρείο του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των υλικών η οποία επηρεάζει και την εξέλιξη των έργων του δήμου.

Από τη μεριά της παράταξής μας, διατυπώθηκαν δύο ξεκάθαρες απόψεις, οι οποίες αποτελούν και πάγια θέση μας:

Α. Ο δήμος Ιωαννιτών ως δημόσιος φορέας και οι ανάδοχοι των έργων είναι συνεργάτες σε μια κοινή προσπάθεια για την εξέλιξη της πόλης.

Β. Βασική αρχή θα πρέπει να είναι, στο πλαίσιο των ευθυνών του κάθε φορέα, η απόδοση στους πολίτες έργων υψηλής ποιότητας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης όπου συμφωνηθήκαν τα ακόλουθα:

  • Η απόφαση του αρμόδιους υπουργείου να δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης των τιμών των έργων εξαιτίας της αύξησης του κόστους, δημιουργεί επιπλέον δαπάνες στην υλοποίηση των έργων τις οποίες είναι αδύνατον να επωμιστούν οι δήμοι. Θα πρέπει τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος πρόσθετα κονδύλια για να καλύψουν το κόστος αυτό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση των έργων.
  • Από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν θεσμοθετηθεί συντελεστές αναθεώρησης για όλα τα ειδή των εργασιών των δημόσιων έργων, ενώ έχει εισαχθεί ο όρος «ομοειδείς εργασίες». Επειδή οι υπηρεσίες των δήμων δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη κατηγοριοποίησης των εργασιών αυτών θα πρέπει άμεσα με υπουργικές εγκυκλίους να διευκρινιστούν ποιες εργασίες λογίζονται ως «ομοειδείς».
  • Η νεοεισελθείσα μέθοδος δημοπράτησης έργων με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, χωρίς αξιολόγηση της μελέτης, αλλά ως μειοδοτικός διαγωνισμός που ο συμμετέχον έχει την υποχρέωση να υποβάλει και τη μελέτη, δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις κλίμακες των έργων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε έργα μεγάλων προϋπολογισμών και έργα που συμπεριλαμβάνουν ειδικό τεχνικό αντικείμενο.

Η οριζόντια εφαρμογή της μεθόδου ενέχει δύο κινδύνους:

Α. Την αδρανοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και

Β. τη δημιουργία κατασκευαστών δημοσίων έργων δύο ταχυτήτων με τους ισχυρούς οικονομικά να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να δηλώνουν την επιθυμία τους η συνεργασία που έχει αναπτυχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα να συνεχιστεί με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για το δήμο μας.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας