Ξεκάθαρο μήνυμα νίκης από την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα»

04/10/23 | Γραφείο Τύπου

Ξεκάθαρο μήνυμα νίκης το οποίο έφτασε σε όλο το δήμο Ιωαννιτών στάλθηκε από την προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποίησε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, αποδεικνύοντας γιατί είναι η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική παράταξη του δήμου Ιωαννιτών.

Ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ευχαρίστησε όλους όσους με την παρουσία τους γέμισαν ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και δήλωσε βέβαιος ότι οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για το δήμο μας.

 

Είμαστε η αλλαγή

«Σε μόλις πέντε μέρες καλούμαστε να επιλέξουμε τη νέα δημοτική αρχή και το νέο δήμαρχο. Επιλέγουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ πρωτεργάτη της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Δεν ρητορεύουμε την αλλαγή. Εγγυόμαστε και φέρνουμε την αλλαγή.

Έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αλλάξουμε τη μοίρα του Δήμου μας, να γίνουμε κίνημα διεκδίκησης και επιτυχίας με την ενεργή συμμετοχή σας στην επόμενη πενταετία», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθως έστρεψε τα βέλη του στην απερχόμενη δημοτική αρχή τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα εμπιστευτούμε την ηγεσία του Δήμου μας σε ετερόφωτα πρόσωπα που τα ίδια δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και για να εισπράξουν την αποδοχή αναζητούν τη δανεική λάμψη.

Λάμψη ετερόφωτη που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ήδη η παρούσα Δημοτική αρχή πορεύεται στο ημίφως, και κατάφερε να παρασύρει σ΄ αυτό ολόκληρο το Δήμο. Αδιάψευστοι μάρτυρες ο παραλίμνιος δρόμος, η οδός Σπύρου Λάμπρου, η Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μακρυγιάννη, η Ναπολέοντος Ζέρβα, τα πάρκα και οι πλατείες της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.

Είναι η δημοτική αρχή της απώλειας κονδυλίων, με τη ζημιά που έχει προκληθεί στο δήμο και στους δημότες από τις πράξεις και παραλείψεις της να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

 

Η παρακαταθήκη

Στη συνέχεια της ομιλίας τους έκανε μια αναδρομή στην περίοδο 2014-2019, επισημαίνοντας ότι η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» άφησε θετικό αποτύπωμα στο δήμο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέσα στη δίνη των μνημονίων, των capital controls, κ.α. καθώς όχι μόνο νοικοκύρεψε τα οικονομικά του δήμου και παραδώσαμε έναν Δήμο με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 23 εκατ. Ευρώ, αλλά κατάφερε να αποκτήσει ο δήμος το Πάρκο Πυρσινέλλα, εξασφάλισε την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και τη χρηματοδότηση αυτής ύψους 17 εκ. ευρώ, ενέταξε στο δήμο το οικόπεδο στις παλιές στρατιωτικές φυλακές και το οικόπεδο στους στρατιωτικούς φούρνους, στο οποίο και κατασκευάστηκε ένα εξαιρετικό, πρότυπο νηπιαγωγείο, ενώ ακόμα, με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προχώρησε στον επανασχεδιασμό της κεντρικής πλατείας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5εκ. ευρώ η υλοποίηση του οποίου σταμάτησε με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

«Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη χρηματοδότησης, κρατήσαμε το δήμο και την πόλη καθαρή. Προχωρήσαμε, μετά από πολλά χρόνια και με δικούς μας πόρους, στην πρόσληψη 50 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα. Έκτοτε, δεν έχει γίνει η παραμικρή νέα πρόσληψη.

Παλέψαμε να γίνει το αεροδρόμιό μας διεθνές και το καταφέραμε.

Ενισχύσαμε τις κοινωνικές υποδομές με βασικό πυλώνα τον ΟΚΠΑΠΑ.

Νοικοκυρέψαμε και εκμεταλλευτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοτικά κτήρια για τις υπηρεσίες του δήμου μας, όπως τη μεταστέγαση των ΚΕΠ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, τη μεταφορά της Πολεοδομίας στον Κατσικά, τη συγκέντρωση και συστέγαση όλων των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ.

Με μεγάλο αγώνα ενάντια σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, βάλαμε τάξη στα οικονομικά της ΔΕΥΑΙ, την οποία παραλάβαμε υπερχρεωμένη με χρέη 10 εκατ. Ευρώ, με ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων και μισθολογικό κόστος πάνω από του 50% επί του συνόλου των δαπανών της», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

 

Το πρόγραμμα

Φτάνοντας στην παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος της παράταξης, ο υποψήφιος δήμαρχος ξεκίνησε την αναφορά του από το περιβάλλον με αφορμή τις καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες που είδαμε σε άλλη μέρη της χώρας μας φέτος.

«Δεν είναι τυχαίο που πρώτα απ΄ όλα αναφέρομαι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Δεν θα αναφερθώ σε γενικόλογες προεκλογικές διακηρύξεις και σε ανεκπλήρωτες λαϊκίστικες υποσχέσεις πακτωλού χρημάτων για τα κλιματικώς ουδέτερα Γιάννενα, γιατί δεν είμαστε η απερχόμενη δημοτική αρχή.

Δεν θέλω τα λόγια και οι υποσχέσεις μας, να θαφτούν κάτω από λάσπες, ή να καούν», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στην διαχείριση των απορριμμάτων στην οποία η απερχόμενη δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς, δεσμευόμενος για ένα δήμο καθαρό.

Ακολούθως εστίασε στον τομέα του τουρισμού επισημαίνοντας ότι είναι χρέος της επόμενης δημοτικής αρχής να αναπτύξει και να αναδείξει τουριστικά το σύνολο του δήμου.

«Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε την αύξηση ακόμη περισσότερο της τουριστικής κίνησης, σε όλους τους δυναμικούς της κλάδους. Τη βελτίωση των μετακινήσεων και της πρόσβασης, με την αύξηση των πτήσεων του αεροδρομίου μας και τη σύνδεση αυτού με χώρες της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συνέδεσε την τουριστική ανάπτυξη με την ανάδειξη και προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.

«Η αύξηση της τουριστικής κίνησης, πάει χέρι – χέρι με το μεγάλο πλεονέκτημα του δήμου μας, που είναι η Λίμνη Παμβώτιδα.

Θα πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να τη φροντίσουμε και να την προστατεύσουμε.

Χωρίς λίμνη δεν θα υπάρχουμε.

Έγιναν πολλά βήματα με σημαντικότερα αυτά του βιολογικού καθαρισμού και ολοκληρώνονται με την επέκτασή του, έργο για το οποίο η παράταξή μας, και ο ίδιος προσωπικά, είμαστε περήφανοι .

Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά.

Η Λίμνη , ήταν και συνεχίζει να είναι, τα καλύτερο ναυταθλητικό κέντρο της χώρας αλλά και το επίκεντρο αθλητικών δράσεων, τοπικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Όλες αυτές τις δυνατότητες θα τις ενισχύσουμε και θα τις αναπτύξουμε με στόχο η λίμνη να επανέλθει σαν χώρος κολύμβησης, αθλητικών δραστηριοτήτων, ψαρέματος και εν γένει ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώσουμε τον περιμετρικό πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, εντάσσοντας κάθε περιμετρική σπιθαμή της, στην καθημερινότητα των πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς», σημείωσε.

Προχωρώντας στον επόμενο άξονα του προγράμματος, την κοινωνική πολιτική, ο κ. Μπέγκας θύμισε τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή με τον ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με άλλους φορείς και δεσμεύτηκε για τη διατήρηση και αξιόπιστη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας, παρά τις τελευταίες εξαγγελίες για την κατάργηση δημοτικών δομών και επιχειρήσεων.

Στον τομέα του πολιτισμού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση καθώς πάγια θέση της παράταξης είναι ότι παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός πάνε χέρι – χέρι και πλάθουν συνειδήσεις και χαρακτήρες.

Δεσμεύτηκε δε για τα ακόλουθα:

«Σε συνεργασία με το δήμο Δωδώνης, επαναφέρουμε το θεσμό του Φεστιβάλ αρχαίου δράματος.

Σε συνεργασία με τους δήμους των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιφέρειας Ηπείρου, επιδιώκουμε την ανάδειξη του Δημοτικού Περιφερειακού μας Θεάτρου σε Πανηπειρωτικό Θέατρο, με τη δημιουργία μόνιμης και σύγχρονης θεατρικής σκηνής στα Γιάννενα.

Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού χώρου, τόσο για τη μεταστέγαση και την ανάπτυξη της δημοτικής πινακοθήκης, δεκάδες έργα της οποίας είναι στοιβαγμένα στα υπόγεια, όσο και για τη στέγαση περιοδικών εκθέσεων, κάθε είδους και μορφής εικαστικών τεχνών».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μπέγκας και στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας.

Όπως τόνισε είναι αναγκαία η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά και η συνεργασία με τους κτηνιάτρους, τις φιλοζωϊκές οργανώσεις και τη δημιουργία κινητών μονάδων, για έλεγχο, καταγραφή, και σήμανση των αδέσποτων, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του δημοτικού καταφυγίου, την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων και την ενθάρρυνση της υιοθεσίας.

 

Το ψηφοδέλτιο και η προσωπική αναφορά

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος εστίασε στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο ψηφοδέλτιο που έχει κατατεθεί στο δήμο Ιωαννιτών.

«Διαθέτουμε τους καλύτερους, τους καταλληλότερους, τους πιο πρόθυμους υποψήφιους να εργαστούν και να μοχθήσουν για το Δήμο.

Έχουμε την εμπειρία και τη θέληση. Διαθέτουμε τη γνώση και τις ικανότητες.

Είμαστε πολλοί. Είμαστε οι περισσότεροι.

Η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα, δεν είναι μόνο οι 291 υποψήφιοι. Η Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα, διαθέτει στελέχη, εθελοντές που έχουν τη γνώση, τη θέληση και τη διάθεση να προσφέρουν και θα προσφέρουν σε όποιο τομέα τους ζητηθεί.

Η δημοτική μας αρχή, θα είναι όλων των Δημοτών, όλων όσοι θέλουν να προσφέρουν και να συμβάλλουν για το καλό και την πρόοδο του δήμου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στο πρόσωπό του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Γεννήθηκα , μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι στα Γιάννενα .

Ζω και υπάρχω μαζί με όλες και όλους εσάς.

Είμαι ένας από εσάς.

Στο μέχρι σήμερα βίο μου, ποτέ δεν υιοθέτησα ούτε αποδέχθηκα το ύφος του παντογνώστη και του πεφωτισμένου.

Πάντοτε, είχα και έχω ως πρόταγμα, να ακούω τις θέσεις και απόψεις των συνεργατών μου, των δημοτών και να πλουτίζω τις γνώσεις μου.

Μιλούσα και μιλάω με όλους, προχωράω δίπλα με σας, μαζί με σας.

Με αυτές τις αρχές και το ήθος που μεγάλωσα προχώρησα και προχωρώ μέχρι και σήμερα στη ζωή μου.

Μ΄ αυτές τις αρχές και ήθος θα προχωρήσω και στην επόμενη θητεία μου ως δήμαρχος, σε ένα δημαρχείο, ανοιχτό στους δημότες, για να δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον που μας αξίζει, που αξίζει στο δήμο.

Η εκλογική μάχη είναι μπροστά μας και όλοι μαζί θα την κερδίσουμε. Θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή και θα είμαστε οι πρωταγωνιστές.

Η ανάγκη να αλλάξουμε το Δήμο μας για το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών μας και της νέας γενιάς, είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά, είναι η έμπνευσή μας και η συγκολλητική μας δύναμη!

Να είστε σίγουροι ότι είμαστε και θα είμαστε νικητές

Το αξίζουμε για το δήμο, για τα Γιάννενα, για τις ρημαγμένες δημοτικές μας ενότητες, το αξίζουν οι πολίτες μας».

Ακολούθησε η παρουσίαση του συνόλου του ψηφοδελτίου, με τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας