Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι «να βουλώνει το στόμα» κ. Ελισάφ

05/10/20 | Γραφείο Τύπου

Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV, 2-10-2020 απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για το θέμα των δήθεν καταπατήσεων στο Σταυράκι: “…Εγώ είπα αυτό που έπρεπε να πω. Επειδή δεν έπρεπε να σύρουμε όλη την πόλη στα δικαστήρια βρήκαμε μια φόρμουλα. Αντ’ αυτού αντί να βουλώσουν το στόμα, για να τα πω τα πράγματα με το όνομα τους. Σε αυτή την περίπτωση βουλώνεις το στόμα…”

Σε αυτές τις λίγες γραμμές ξεδιπλώνεται ο αληθινός χαρακτήρας του Δημάρχου Ιωαννίνων.

Αλαζονεία, αυταρχικότητα, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη και αλλεργία στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει ότι ήταν ένα λεκτικό του ολίσθημα που πιθανά οφείλεται στον εκνευρισμό που έχει επειδή επί ένα χρόνο δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του πως προσέφερε έστω και κάτι στο Δήμο μας, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ελισάφ χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα για να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από όταν ευρισκόμενος στο βήμα του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ “τεμπέληδες” τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, προκαλώντας για πρώτη φορά την επίσημη αντίδραση της Συγκλήτου κατά του θεσμού του Δημάρχου Ιωαννίνων.

Δυστυχώς όμως, ο αληθινός του χαρακτήρας έχει πλέον κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και τον οδηγεί σε απανωτά “ολισθήματα” που εκτός όλων των άλλων πλήττουν βάναυσα τον θεσμό που εκπροσωπεί, ως πρώτος δημότης των Ιωαννίνων.

Οι προσταγές του και το κούνημα του δαχτύλου προς την αντιπολίτευση μόνο ως απολυταρχικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι αντιδράσεις του όταν “στριμώχνεται” πολιτικά από δικά του προσωπικά λάθη αρχίζουν και διακατέχονται από επικίνδυνες για τη δημοκρατία αντιλήψεις.

Ας καταλάβει καλά ο κ. Ελισάφ ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι “να το βουλώνει”, αλλά να ασκεί κριτική και να ελέγχει τη δημοτική αρχή.

Σε ότι αφορά τώρα την ουσία των δηλώσεών του, για μια ακόμα φορά ο κ. Ελισάφ προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Ξεχνά άραγε ότι η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής που συγκάλεσε για το θέμα του οικοπέδου στο Σταυράκι έγινε για να αποτινάξει από πάνω του το πολιτικό κόστος μιας δικαστικής διαμάχης με 1.000 και πλέον συνδημότες μας;

Ξεχνά ότι σε εκείνη τη συνάντηση ουσιαστικά ζήτησε από όλη την αντιπολίτευση να συναινέσουμε στην απόφαση που έλαβε ο ίδιος να κινηθεί δικαστικά εναντίων των συνδημοτών μας, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη έρευνα που τελικά οδήγησε τη νομική υπηρεσία του Δήμου στη διαπίστωση ότι οι συνδημότες μας δεν είναι καταπατητές κανενός ακινήτου του Δήμου;

Ξεχνά ότι η εκπρόσωπος μας, Βούλα Τσίλη, συνέστησε υπομονή μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αν κι ο ίδιος είχε προεξοφλήσει δημοσίως τη στάση του Δήμου, μόνο και μόνο για να αναιρέσει τον εαυτό του στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο;

Αν λοιπόν ο κ. Ελισάφ ξεχνά, εμείς είμαστε εδώ για να του τα θυμίζουμε και δεν “θα το βουλώσουμε” τιμώντας στο ακέραιο το ρόλο μας μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή όμως ο κ. Ελισάφ, ένα χρόνο και κάτι αφότου έχει αναλάβει τα ηνία του Δήμου συνεχίζει, εκτός των άλλων, να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τις δικές του αστοχίες και την υστέρηση της δημοτικής του αρχής σε όλους τους τομείς, ας μας πει έξω από τα δόντια, όπως συνηθίζει τελευταία, ποιες ακριβώς εταιρίες εμπόδιζαν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού καταθέτοντας ενστάσεις τις οποίες απέσυραν την ημέρα της εκδίκασής τους, μόνο και μόνο για να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία;

Ο ίδιος άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις αυτές και τον κίνδυνο που διατρέχει ένα έργο για το οποίο η δική μας δημοτική αρχή έδωσε πραγματική μάχη για να μην απενταχτεί και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ

Μήπως τις ξέχασε κι αυτές;

Αν είναι έτσι, να του θυμίσουμε εμείς ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ μακρύτερα από τη δημοτική του αρχή για να βρει τους υπεύθυνους.

Τέλος, ας μας επιτρέψει η “αυτού εξοχότης του” να του δώσουμε μια συμβουλή:

“Μιλήστε λιγότερο και δουλέψτε περισσότερο.

Σταματήστε να κατηγορείτε για τα πάντα την αντιπολίτευση.

Δεν πείθετε κανένα”.

Περισσότερα άρθρα

Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα

Με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας